Inkonst

27–30/4
Intonal festival

Festival för experimentell elektronisk musik

Första artistsläppet:
Holly Herndon
William Basinski
Grouper
Lena Willikens
Beatrice Dillon
Ghédalia Tazartès
Eartheater
Toresch
Moon wheel
DÖD
Laurel Halo
Sendai
Många fler artister tillkommer…

För tredje året i rad har Inkonst och Inter Arts Center den stora glädjen att presentera Intonal i samarbete med CTM och Unsound. Precis som tidigare upplagor så ligger festivalens fokus på elektroniska musikuttryck som snarare valt svindlande stigar än raka motorleder – allt från spännande ljudlaborationer till experimentell klubbmusik och mäktiga liveframträdanden. I år har vi aktivt jobbat med att bredda festivalen, vilket inte bara kommer märkas i programmet utan också på hur Intonal tar sig an Malmö. Festivalens självklara hjärta kommer vara Inkonst och IAC, men vi kommer också ta över Sankt Pauli kyrka i Rörsjöstaden och det gamla vattentornet i Pildammsparken där ny musik får möta gammal arkitektur. Som alltid så kommer också konst, film, installationer och artistsamtal vara integrerade delar av festivalen.

Årets upplaga av Intonal är mer varierad än någonsin. Världsartisten Holly Herndons hyperintelligenta men samtidigt känsloladdade musik kommer i råbarkade Toresch och Lena Willikens möta de ruffigare delarna av Düsseldorf. Det engelska stjärnskottet Beatrice Dillons bländande trumprogrammering och Ghédalia Tazartès poetiska lappverk kommer spela mot Groupers och William Basinskis säregna och vackra toner. Dessa möten av olika klanger, tempon, utföranden och temperament utgör Intonals själva kärna. Att Intonal uppstått som ett samarbetsprojekt mellan olika kulturaktörer som alla bidrar med sina unika perspektiv är ingen slump.

Intonal är en egensinnig festival. Vi presenterar akter som har någonting speciellt att berätta; akter som vågar att utmanar sig själva; akter som törs vara säregna, subtila och storslagna. Vi litar dessutom också på att våra besökare är orädda nog att våga öppna sig för nya intryck. En av de första kommentarerna som postades när vi annonserade årets Intonal löd som följer:

Yes, was waiting so impatiently for the announcement! Never need to wait for the Lineup announcement, because it is always top notch!

På många sätt fångar den kommentaren allt vi vill att Intonal ska vara: entusiasmen, djärvheten och förvissningen om att festivalen kommer bli en upplevelse utöver det vanliga om vi bara låter den komma in under huden. Alla vi som delar detta sentiment har för länge sedan rensat våra kalendrar i slutet av april. Intonal är något vi tar för givet just för att festivalens innehåll aldrig kan tas för givet. Sista helgen i april kommer Malmö ockuperas i fyra dagar av en rörelse byggd på experimentell kultur, elektronisk musik och gränsöverskridande möten. Nyfiken? I så fall är du inbjuden.

OM INTONAL
Musikfestivalen Intonal hålls för tredje året i rad i Malmö. Fokus för festivalen är att erbjuda ett internationellt program inom experimentell och elektronisk musik som täcker en hel rad genrer, subgenrer och unika uttrycksformer. Förutom etablerade artister inom det elektroniska avantgardet och akter som rör sig närmare ljudkonsten erbjuds också ett gediget klubbprogram av DJs som rör sig inom en nyskapande scen för dansmusik. Parallellt hålls även ett program med installationer och artist talks. Av tradition hålls även i år ett antal programpunkter med gratis inträde för allmänheten. Som en försmak inför festivalen hålls också ett Intonal Preparty den 18 mars med ett live-set av rRoxymore – en av förra årets höjdpunkter.

Intonal presenteras av Inkonst i samarbete med Inter Arts Center, CTM, Unsound, Kontra-Musik, Fasaan Records, Goethe Institut och Polska Institutet med stöd av Musikverket, Malmö stad, Sparbanksstiftelsen och Region Skåne.