Inkonst

25/9
Lydia Ainsworth + Vincent Bahar

Amerikansk drömpop vs poetisk electronica

Grönskande drömpop från Los Angeles möter poetisk electronica med oemotståndliga persiska dofter.

Lydia Ainsworth växte upp i Toronto men bor och verkar i LA, och på sätt och vis hörs båda dessa biografiska detaljer i hennes musik. Där finns träden – det gröna, frodiga och mystiska – men det är som att lyssnaren får uppleva bladverken genom ett par riktigt snabba solglasögon från 80-talet. Tänk Grace Jones på tur i Bokskogen.

Ainsworth turnerar nu världen över med sitt tredje album Phantom Forest som Pitchfork beskrev som ”An environmentally minded song cycle inspired by Greek tragedies and Italian Renaissance art and partially narrated from the perspective of Mother Nature”. Men fullt så flummigt är det faktiskt inte. Snarare är det som att Kate Bush hade fått uppdraget att göra musiken till Stranger Things*. Riktigt spännande med andra ord.

*Faktum är att ett par av låtarna på Ainsworths Phantom Forest är samproducerade med Kyle Dixon som var med och skrev soundtracket till just Stranger Things.

På tal om spännande: Vincent Bahar. Hon har försökt komma ifrån det högpresterande akademiska livet i Lund genom att börja skriva poesi och ge sig in på den sliriga musikaliska banan. Och vad händer? Hennes dikter blir utgivna på amerikanska förlaget Atmosphere Press och hennes första singel Transcendence visar sig vara alldeles lysande. Det kan inte vara lätt att vara så förbannat skicklig. Rullande persiska rytmer som bär upp hypnotiska flöden av ord och elektronik. Intonal-kvalitet, no less.

Intervju med Vincent Bahar i Sydsvenskan

Arrangör
Inkonst