Inkonst

Residens

Hur blir (in)konsten till?  I residens, såklart!

Inkonst har sedan många år tillbaka haft konstnärer och grupper i huset som arbetat i residens. Detta har vi gjort både i egen regi och i samarbete med vår granne Inter Arts Center. Tillsammans har vi skapat ett residensprogram med ett tvärkonstnärligt fokus där vi tar in professionella konstnärer som utmanar scen- och bildkonstens traditionella ramar för att skapa nya och annorlunda projekt. Nytt för i år är att residensprogrammet också kommer att omfatta musikområdet och konstnärer som arbetar i gränslandet mellan konstmusik, ljudkonst och experimentell klubbkultur. Vi anordnar även egna residens utanför det gemensamma programmet.

Den som arbetar i residens får tillgång till en plats att arbeta på för att utveckla och undersöka nya tankar, verk eller idéer. Att vårt hus är en plats både för den som visar upp ett färdigt verk och den som funderar och reder ut vart den är på väg i sin konst känns viktigt för att skapa en levande mötesplats för det banbrytande, oväntade, nytänkande och påhittiga.

Vi vill vara ett öppet hus, där publik och konstnärer flödar och arbetar, där vi producerar och diskuterar. Att glida in på Inkonst är att glida ned i en bubblande jacuzzi av idéer och skapande för framtiden.

 

Vill du vara i residens på Inkonst?

Vi har ingen ansökningsprocedur men du är välkommen att anmäla ditt intresse till våra producenter som gör ett löpande urval till de få platser vi har per år. Här hittar du rätt kontakt.

 

Tidigare residens

2016: Stina Nyberg, WOWAWIWA (Alma Söderberg och Hendrik Willekens), Mr Rice & peanuts, Las CasiCasiotones, Robert Aiki Aubrey Lowe, Miriam Horwitz, Bjarni Tor Petursson & Iggy Lond Malmborg.

 

Foto: Miriam Horwitz i residens i Blackboxen

Gästande konstnärer våren 2017

”Vice Versa” Benno Voorham & Abdalla Omari (27 feb–5 mars)

Vice Versa är arbetsnamnet för ett samarbete mellan den syriska bildkonstnär Abdalla Omari och holländsk/svensk danskonstnär Benno Voorham. Under en två veckors lång vistelse på Vitlycke Centre for Performing Arts fortsatte de forska i olika strategier att föra bildkonst och dans tillsammans i ett gemensamt dramaturgisk sammanhang. Nu fortsätter de arbetet i ett residens på Inkonst. Innehållet av arbetet bygger på olika berättelser om barn som lever i eller har flytt från Syrien. Deras avsikt är att skapa en fängslande dokumentär föreställning om överlevnad, förlust, konflikt, förstörelse och hur man håller ett frö av hopp, optimism och värdighet levande.

Den 5 mars 15.00 bjuder vi in till en publik visning av deras arbete.

Abdalla Omari är en syrisk målare, performancekonstnär och filmare som för närvarande bor i Bryssel. Nyligen har han skapat The Vulnerability Series, som skildrar världens ledare i mycket sårbara situationer och bryter bilden av deras absoluta makt.

Benno Voorham är en holländsk danskonstnär som bor i Sverige sedan 1995. Under de senaste åren har han skapat produktioner med olika grupper av marginaliserade barn; HOME med sociala föräldralösa barn i Moldavien, Ukraina och Vitryssland och Waiting in the Margins med interna flyktingbarn i Georgien.

Vice Versa är producerad av LAVA-Dansproduktion. Residensen är gjort möjligt genom ett generöst stöd av Konstnärsnämnden.

Sidney Leoni

I sommar kommer koreografen och filmaren Sidney Leoni, som delar sin tid mellan Bryssel och Stockholm, att vara här för ett residens.

Sanna Blennow

I sommar kommer dansaren och koreografen Sanna Blennow att vara här på residens tillsammans med en kollega. Mer info kommer.

Lekhfa: Maryam Saleh, Maurice Louca and Tamer Abu Ghazaleh (januari 2017)

A major new collaboration set to take alternative Arabic music by a storm. In 2013 Maryam Saleh, Maurice Louca and Tamer Abu Ghazaleh came together sharing an all-consuming preoccupation with Egyptian music in all its forms, alongside a common appreciation for Mido Zoheir’s beautifully penned dystopian poems.

This residency is produced by Sarah El Miniawy (Simsara), Inkonst and Inter Arts Centre, with support from Musikverket. Part of a wider project connecting musicians and music organisations in Sweden with their Arab world counterparts, in partnership with Clandestino Festival and Institut, Fylkingen, Elektronmusikstudion Stockholm (EMS), Irtijal (International Festival of Experimental Music in Lebanon), Eka3 (independent platform for Arabic music) and music magazine Ma3azef.com.