Inkonst

Residens

Hur blir (in)konsten till?  I residens, såklart!

Inkonst har sedan många år tillbaka haft konstnärer och grupper i huset som arbetat i residens. Detta har vi gjort både i egen regi och i samarbete med vår granne Inter Arts Center. Tillsammans har vi skapat ett residensprogram med ett tvärkonstnärligt fokus där vi tar in professionella konstnärer som utmanar scen- och bildkonstens traditionella ramar för att skapa nya och annorlunda projekt. Nytt för i år är att residensprogrammet också kommer att omfatta musikområdet och konstnärer som arbetar i gränslandet mellan konstmusik, ljudkonst och experimentell klubbkultur. Vi anordnar även egna residens utanför det gemensamma programmet.

Den som arbetar i residens får tillgång till en plats att arbeta på för att utveckla och undersöka nya tankar, verk eller idéer. Att vårt hus är en plats både för den som visar upp ett färdigt verk och den som funderar och reder ut vart den är på väg i sin konst känns viktigt för att skapa en levande mötesplats för det banbrytande, oväntade, nytänkande och påhittiga.

Vi vill vara ett öppet hus, där publik och konstnärer flödar och arbetar, där vi producerar och diskuterar. Att glida in på Inkonst är att glida ned i en bubblande jacuzzi av idéer och skapande för framtiden.

 

Vill du vara i residens på Inkonst?

Vi har ingen ansökningsprocedur men du är välkommen att anmäla ditt intresse till våra producenter som gör ett löpande urval till de få platser vi har per år. Här hittar du rätt kontakt.

 

Tidigare residens

2017: Kara-Lis Coverdale, Lekhfa: Maryam Saleh, Maurice Louca and Tamer Abu Ghazaleh, ”Vice Versa” Benno Voorham & Abdalla Omari, Lisa Mårtensson & Oscar Steen, Viktor Fröjd, Christine Nypan & Marika Peura.

2016: Stina Nyberg, WOWAWIWA (Alma Söderberg och Hendrik Willekens), Mr Rice & peanuts, Las CasiCasiotones, Robert Aiki Aubrey Lowe, Miriam Horwitz, Bjarni Tor Petursson & Iggy Lond Malmborg, Mark Fell, Scenatet, Alessandro Perini, Jacob Riis.

 

Foto: Miriam Horwitz i residens i Blackboxen

Aktuella residens 2017

Viktor Fröjd, Christine Nypan, Marika Peura
21 maj–8 juni

Nod är ett samarbete mellan tre nordiska danskonstnärer: Marika Peura från Finland, Christine Nypan från Norge och Viktor Fröjd från Sverige. Projektet har utvecklats under laborerande i residens runt om i de nordiska länderna och tar avstamp i deras tillhörighet till den urbana dansen. I arbetet intresserar de sig för dekonstruktion och transformation av identitet och rörelse genom att utmana de fysiska och ideologiska konventioner av deras bakgrund.

Viktor Fröjd är en danskonstnär baserad i Malmö. Han har studerat vid den 1-åriga streetdanceutbildningen på Åsa folkhögskola och har en kandidat i danspedagogik med inrikting street från Dans och Cirkushögskolan. Han skulle identifiera sig själv som en freestyle dansare och de flesta av hans dansverk börjar från den platsen. Fröjd har koreograferat det fransk/svenska projektet La place & streetstar sessions (2016), Ett slags mellan (2015), Tugg (2014).

Marika Peura är en danskonstnär baserad i Helsingfors, Finland. Hon har sin bakgrund i freestyle hiphop och är grundare av Cleva, en helt kvinnlig grupp som delar kärleken till freestyle dans. Hon är också producent och konstnärlig ledare för Nordic Soul Festival. Peura utexamineras från det samtida dansprogrammet på teaterakademin vid Konsthögskolan i Helsingfors i juni 2017. Hon gjorde sitt andra år som utbytesstudent på programmet Dance, Context, Choreography at HZT Berlin. Peura har jobbat med koreografer så som Samir Akika (FRA/ALG), Wang Ramirez (FRA/GER), Branch Nebula (AUS), Janina Rajakangas (FIN), Maria Ruotsala (FIN) ja Reija Wäre (FIN).

Christine ”Chriz” Nypan är en frilansande danskonstnär baserad i Oslo. De senaste 10 åren har hon varit baserad i Paris, där hon var aktiv i den urbana dansscenen samt arbetade med ett flertal franska och internationella koreografer. Nypan är en del av CRE8 Dance Crew (Oslo), Mawu Urban danskompani (NYC) och grundare av house gruppen Dudettes (Paris). Hon är även grundare av MUD sessions Oslo. Nypan har arbetat med koreografer som: Tais Viera Membros (BRA), Raphaelle Delauney (FRA), Leela Petronio (FRA) France, Ucka Ludovick Ilolo (FRA), Tishou Aminata Kane (FRA), James “ Cricket” Colter (USA), Hallgrim Hansegaard (NOR), Elle Sofe (NOR), Malin Zaki (SWE).

Koreografi och performers: Viktor Fröjd, Marika Peura, Christine Nypan. | Ljusdesign: Anton Andersson | Producent: Kristian Anshelm

Den 8 juni hålls en residensvisning av projektet för inbjudna.

Sanna Blennow & Graham Adey
12–22 juni

The Millenials är ett dansteaterperformance som utforskar ett liv som består av omedelbar behovstillfredsställelse och överflöd. Vi har förmågan att på ett ögonblick filtrera våra liv från depression till hänförelse, vilket gör att vi ifrågasätter vad verkligheten är, och ifall vi ens har verktyg för att hantera den?

Graham Adey är en brittisk koreograf och bildkonstnär med bas i Sverige. Hans koreografiska verk handlar i första hand om människor. Med ett intresse för de berättelser som för en specifik dansare till den plats där de befinner sig i tid och rum, utmanar han samhälleliga normer på sätt som provocerar publiken att både ifrågasätta och bekräfta sina egna värderingar. Adeys verk har en politisk agenda och utgår ifrån kulturella och sociala händelser runt om i världen i hur de utforskar hur samhället definierar vilka vi är och hur vi uppfattas.

Sanna Blennow är född och uppvuxen i Stockholm och flyttade till Köpenhamn för att studera dans och koreografi 2007-2011. Blennows verk är en reflektion av hennes omgivning och lämnar alltid publiken med en blandning motsägelsefulla tankar, vill engagera dig och få dig att ifrågasätta det du möter. Att skratta åt det, känna sig främmande inför det, älska det, hata det, vilja vara del av det igen, bli förförd, bli äcklad, ifrågasätta nödvändigheten i hennes arbete, och tillåta publiken att reflektera sin egen omgivning.

Den 22 juni hålls en residensvisning för inbjudna.

Nya Rörelsen
3–16 juli

I Not Visible / Visible arbetar medlemmar i Nya Rörelsen med unga som flytt till Sverige och svenska ungdomar i Skåne. Projektet handlar om vad “synlighet” (visibilty) betyder för unga människor med vitt skilda bakgrund och erfarenheter, och sammanför dessa personer så de kan dela sina berättelser med varandra och publiken för att bygga broar över sådant som kan splittra samhället i minoriteter.

Nya Rörelsen söker med dansens språk efter en gemensam röst för dessa berättelser, och ger unga människor en trygg miljö att utforska sin kreativitet och få en plattform att prata om sin verklighet genom många olika uttryck.

Projektledare: Graham Adey | Koordinator/medarbetare: Atoosa Farah | Konstnärliga samerbetspartners: medlemmar i Nya Rörelsen
 | Produktion: Eliana Oikawa | Samproduktion: Inkonst | Med stöd av: Sommarscen Malmö

Den 16 och 17 juli hålls en residensvisning som är öppen för allmänheten. Projektet kommer sedan att visas på Sommarscen och Malmöfestivalen i augusti.

Sidney Leoni
17–31 juli

Sidney Leoni and friends will work on a multimedia-solo-dance-performance which will premiere at Weld in Stockholm in February 2018 and later at Inkonst.

Sidney Leoni works as a choreographer, performer and filmmaker. His artistic research explores the field of immersive and experiential theatre and cinema, in which he focuses on the processes and effects of audience’s imaginary and sensory perceptions. With his last two performance projects Undertone (2010) and Hertz (2013), the theatre space is plunged in complete darkness becoming the stage for the orchestration of sensory movements such as surround-soundscapes, live music, smells, vibrations, airflows and temperature fluctuations, in correlation to performative situations of encounter and mutual reliance between performers, musicians and audience members.

Yoann Durant is a composer and improviser, who plays saxophones _soprano & alto_, custom-built washing-machine tube and garden hose, acoustic and electrified. He has developed a singular language based on a certain scarcity of the air circulation through the instruments and throughout the space.

Jan Fedinger is a visual artist and designer that works across various media while using Light as prime medium of expression. His oeuvre comprises lighting design, light installations, photography, drawings and furniture.