fbpx
Inkonst

15/5
Frans – Riksteatern Crea

Upptäck den gripande historien om Frans Leijon, ett finlandssvenskt lejon med dövblindhet. Följ hans resa från mörker till ljus och upptäck hur han övervann alla odds. En inspirerande föreställning som speglar ett extraordinärt liv!

DÖRRAR: 18.30
PÅ SCEN: 19.00
LÄNGD: 60 min
SPRÅK: Finlandssvenskt teckenspråk med svenskt tal

Frans Leijon (1879–1947), miste som barn både synen och hörseln i sviterna efter smittkoppor. Allt blev tyst och mörkt. Det var svårt att gå på två ben, så han kröp på alla fyra, helt utan språk och kommunikation. När han växte upp blev slagsmål och stöld något naturligt för honom. Men han var besluten att leva ett annat slags liv, han visste bara inte hur.

Det sägs att personer med dövblindhet har en extra drivkraft. Något som gör att det går, trots att förutsättningarna är svåra. Alla känner till Helen Keller, men Frans Leijon – ett finlandssvenskt lejon full av sisu – är en minst lika stor inspirationskälla. Han var en skicklig hantverkare, glasmästare, trädgårdsmästare – till och med uppfinnare! En alldeles särskild person och det har berättats om honom i både Finland och Sverige. Nu berättas hans gripande historia på scen. 

Finska Aki Pirkola som själv är dövblind spelar för första gången under Riksteatern Creas fana, tillsammans med Mette Marqvardsen. Pjäsen regisseras av Marita S. Barber, teaterchef på Teatteri Totti. Manus är skrivet av Sarah Remgren som 2015 skrev och medverkade i Jag är Sarah som bröt ner fördomar om dövblinda. 

Riksteatern Crea i samproduktion med finska Teatteri Totti.

Premiär 5 april i Helsingfors, på Riksteaterturné våren 2024, Läs mer här.

Medverkande

Aki Pirkola
Mette Marqvardsen

Konstnärligt team

Manus: Sarah Remgren
Regi: Marita S. Barber
Scenografi: Debbie Z. Rennie
Kostym: Christina Yalcin
Maskdesign: Anna Olofson
Ljusdesign: Jörgen Haimanas
Dramaturg: Alexander Charlamov