Inkonst

6/4
Malmötxt #27

Literature event with readings and talks

Malmötxt #27 Arbetarlitteratur idag bjuder på läsningar av Sarah Smith Obungona, Anamarija Todorov och Mark Nowak. Kvällen bjuder även på ett fördjupande samtal Sarah och litteraturvetaren Magnus Nilsson. Som vanligt är det också öppen scen.

Sarah Smith Obungona (1989) är född och uppvuxen i Oslo, och utbildad vid Litterär Gestaltning i Göteborg. 2020 kom hennes debutbok Globus som skildrar Hazels arbete som flygvärdinna med allt vad det innebär av att lugna rädda passagerare, röra sig i den trånga kabinen, och gång på gång förbereda för landning. Vid sidan av beskrivningen av arbetet i servicesektorn ryms också en historia om en familj och en fråga om vad som händer när ett barn får huvudansvaret för att uppfostra ett annat barn. ”Språket (…) er like kontrollerte som kroppane til flyvertinnene, men dermed blir ei rakna strømpe uttrykk for så mangt … Det tørre språket kjem særs godt til sin rett i skildringane av «sømløse koreografier» på trange fly, der det minste avvik straks får følgjer … Som biletleg skildring av ein tilstand er Globus imponerande treffsikker. Rutinane på flyet blir ein modell i miniatyr av eit samfunn der ingen kan forme verken seg sjølv eller livet på eiga hand”, skriver Merete Røsvik i Klassekampen

Mark Nowak (f. 1964) Är en poet, dramatiker, kritiker och essäist som växte upp i arbetarklass familj från Buffalo, NY. Han debuterade år 2000 med boken Revenants (vålnader) och har därefter gett ut Shut Up Shut Down och Coal Mountain Elementary från 2004 respektive 2009, samtliga titlar från förlaget Coffee House Press. Utöver sin egen litterära gärning har Nowak länge arbetat som aktivist. Han har lett poesi workshops för arbetargrupper och fack i USA, Sydafrika, Storbritannien, Panama och Nederländerna m.m. Han är även grundare till organisationen The Worker Writers school som bl.a. anordnar månadsliga skriv-workshops för taxichaufförer, barnvakter, gatuförsäljare, byggnadsarbetare, matbespisnings personal, vårdbiträden och personliga assistenter, städare, nagelsalong manikyrister och butiksbiträden m.m. Syftet är att samla människor och skapa verktyg för att återuppfinna ett liv i arbete genom poesi. Nowak publicerat boken Social Poetics vilken kom 2020 och söker att teckna en litterär ”history from below”. Här beskrivs de olika skrivpraktikerna som uppstått inom ramen för ”workers workshop” och kopplas till bredare sociala rörelser som utgår från en estetisk praktik som centreras kring det vardagliga materiella livet och erfarenheterna hos människor i arbete. Denna estetik går i direkt polemik men en institutionaliserad amerikansk författar elit och intresserar sig snarare för poesins roll på platser såsom fackliga organisation, arbetsförmedlingar, fängelser och fattiga bostadsområden.

Anamarija Todorov är född 1954 och är förskollärare och poet. 2017 kom hennes diktsamling Fröken Forever som behandlar vardagen på en förskola. Av kritiker har den jämförts med författare som Sonja Åkesson, Maja Ekelöf och Jenny Wrangborg. I dikterna finns barnens lek och pedagogernas omsorg om dem, men också de hårda arbetsvillkoren med osäkra anställningar och nedskärningskrav; förskolan beskrivs som en plats ”där alla kryper/där alla går på knäna”. Förutom Fröken Forever har Todorov även gett ut Brytningen och Än finns det gott om natt.

Magnus Nilsson är professor i Litteraturvetenskap vid Malmö Universitet. Han disputerade i Lund år 2003 med avhandlingen “Den moderne Ivar-Lo Johansson: Modernisering, modernitet och modernism i statarromanerna”, sedan dess har hans huvudsakliga forskningsområde varit klass och arbetarlitteratur. Han har bland annat skrivit boken “Arbetarlitteratur” och varit redaktör för “working class literature(s): Historical and International Perspectives.”

Bröd & rosor är ett litterärt sällskap för kvinnor och transpersoner vars liv och litterära arbete villkoras av migration och rasism. Gruppen verkar i en lång tradition av liknande initiativ tagna av icke-vita kvinnor i syfte att skapa solidariska rum bortom den vita blicken. De utkämpar strider, ger ut publikationer, arrangerar tillställningar, ockuperar platser och skriver öppna brev. De är också ett slutet sällskap, en basgrupp, ett textsamtalsgäng, en överlevnadsstrategi, och en nattlig räd som ger varandra cigg och stöd. Sedan starten har Bröd & rosor gjort en rad olika läsningar och events såsom i stöd för folket i Palestina, Anti-nationaldagen, 1 maj och på Malmö Pride. Senare i år kommer tidningen Mana ge ut ett nummer med texter av flera av Bröd & rosors medlemmar.

Vill du läsa på den öppna scenen? Anmäl dig via e-post till scen@malmotxt.se.

MALMÖTXT är en litteraturscen som kombinerar (1) uppläsningar av och samtal med etablerade författare med (2) öppen scen, (3) fjärrmedverkan och (4) interaktiva experiment i skärningspunkten mellan text och scen. Arrangemanget genomförs med stöd av Kulturrådet, Region Skåne och Malmö stad.

  • 6/4 2022
  • 19.00–22.00
  • Free entrance