Inkonst

16/11
MALMÖTXT 41: Abdellah Taïa, Signe Gjessing och Zhiwar Rashid

Höstens andra MALMÖTXT bjuder på ett helt vanligt event med läsningar av inbjudna författare och öppen scen. Vi välkomnar Abdellah Taïa (digital läsning), Signe Gjessing och Zhiwar Rashid till vår scen på Inkonst och MALMÖTXT #41.

Dörrar 19.00, på scen 19.30

Abdellah Taïa (f. 1973) är en marockansk författare som är bosatt i Paris. Han har gett ut ett flertal hyllade romaner skrivna på franska, och 2013 debuterade han som filmregissör med en filmatisering av sin roman Frälsningsarmén. 2012 utkom Ett arabiskt vemod i svensk översättning på Elisabeth Grate bokförlag. Sen dess har bland annat Frälsningsarmen, Ett land att dö i, Den som är värd att bli älskad och Leva i ditt ljus kommit ut på svenska på samma förlag. Romanen Leva i ditt ljus, översatt av Maria Bodner Grön, är i år nominerad till årets översättning av litteraturpriset Prisma.

Signe Gjessing (f. 1992) är en dansk poet, kritiker och översättare utbildad på Forfatterskolen i Köpenhamn. Hon debuterade 2014 med diktsamlingen Ud i det u-løse (Ut i det o-lösa i översättning av Ann Jäderlund) som tilldelades Danmarks största debutantpris: Bodil og Jørgen Munch-Christensen Kulturlegat. Sedan debuten har Gjessing gett ut en roman och fyra diktböcker; nu senast Illuminationen af alt som utkom i januari 2023 på Gyldendal. Hennes poesi har många gånger ett kosmiskt tema och har beskrivits som ”esoteriskt hemlig och samtidigt oförskräckt naiv” (Magnus Florin, Aftonbladet).

Zhiwar Rashid (f. 1988) föddes i Saryas i Kurdistan och växte upp i Halabja, men är numera bosatt i Göteborg. Han har tidigare arbetat som socialsekreterare och är utbildad vid Biskops-Arnö skrivarskola. Tidigare i år debuterade han med Under Mullbärsträdet på Norstedts. Romanen behandlar bland annat sökandet efter ett ursprung i spillrorna av en flykt från krig och förföljelse, komplicerade familjerelationer och utsatthet i mötet med det svenska samhället. Under Mullbärsträdet har beskrivits av kritiker som uppfriskande och smärtsamt som väl gestaltar ett mellanförskap utan klichéer, rättframt utan att ursäkta sig.

 

Vill du läsa på den öppna scenen? Vi har platser kvar. Mejla scen@malmotxt.se

Fri entré. Evenemanget genomförs med stöd av Malmö stad, Region Skåne, Kulturrådet och Svenska Akademien.

Dörrar öppnar 19, programmet startar 19.30.
Formgivning: Studio Båda