fbpx
Inkonst

10–17/6
Mottagning för magiska besvär – CRUSH

Med utgångspunkt i häxcirkeln bjuder detta interaktiva performance in publiken att med fiktion, mask, kostymering och koreografi utforska anonymitet och kollektiv gemenskap.

Datum:
Lördag 10/6, 14:00 & 18:00
Söndag 11/6, 14:00 & 16:00
Torsdag 15/6, 18:00 & 20:00
Fredag 16/6, 18:00 & 20:00
Lördag 17/6, 14:00, 16:00 & 18:00
*Dörrar: 30 min innan

100/150 kr
45 min
Svenska
interactive / performance

(Föreställningen hette tidigare The Shameless Dress)

Mottagning för magiska besvär är en allomslutande, sensorisk formfest. Ett interaktivt ljudverk som genom transformation och gemenskap undersöker möjligheten att möta främlingar och skapa nya erfarenheter tillsammans.

CRUSH har sedan 2014 utforskat och skapat queera begär och relationer i interaktiva hörlursverk. Genom att konstruera fiktiva, förhöjda situationer har vi laborerat med deltagarnas relationer till varandra och platsen. Genom att lägga till moment där publiken får klä ut sig själv, ta på sig någon annans kostym, utforskar vi nu det hörlurs-styrda publikmötet ytterligare.

I Mottagning för magiska besvär undersöks anonymisering, styrning, transformation och eskapism. Genom verket öppnar vi upp för nya erfarenheter och positioner genom en fiktiv berättelse och en faktisk mask. Dramaturgin rör sig från verklighet till fiktion, från stillhet till passion, från ensam till grupp. Publikdeltagarna börjar ensamma framför varsin sminkspegel och följer instruktioner i hörlurar om hur de med hjälp av mask och kostym förhöjer sin kropp. Min kropp och hur den uppfattas är samtidigt mitt handlingsutrymme och dess gränser. Om jag förställer den, hur förändrar jag då mitt handlingsutrymme

Credits:
Av: Lisa Färnström, Robin N Spegel & Laura Wihlborg
Rum: Erik Radix
Mask: Alexander Wernersson
Ljusdesign & föreställningstekniker: Eline Jacobsson
Musik: Julia Öjbrandt Wikenmo
Röster: Klara Enervik
Foto: Leonard Stenberg

CRUSH rör sig i gränslandet mellan scenkonst, ljudinstallation och spel. CRUSH tydligaste
karakteristiska drag är performativiteten, genom att låta publiken själva utföra en handling ges publiken en fysisk erfarenhet, ett kroppsminne av handlingen. Istället för att se mötet mellan Romeo och Juliet, så är du Romeo eller Juliet.

CRUSH har visat ljudverk på BANG’s 8:e mars-fest på Kulturhuset i Stockholm 2014 samt gjort ljudverk för turnén Cinema Queer (Visby, Karlshamn, Malmö, Göteborg) och för klubbarna Trädgården och Celeste i Stockholm, i samarbete med Arbetets Museum i Norrköping och på Dalateatern i Falun. Under 2019 visades även deras verk Straight Passing på Malmö Stadsteater och Unga Klara, Stockholm. I Straight Passing arbetade CRUSH med en gps-baserad app utvecklad av Malmö-baserade Hi-Story där verket var likt en interaktiv stadsvandring där publiken fick uppleva hur det skulle kunna vara att att leva som hbtq*-person i Malmö/Stockholm om Sverige fick en fascistisk regering.

CRUSH består av regissören Lisa Färnström, radioproducenten Laura Wihlborg och dramatikern Robin N Spegel.

Med stöd från Kulturrådet, Stockholm stad, Malmö stad och Konstnärsnämmnden.