fbpx
Inkonst

26–28/9
11th House Collective “Kära Kristine Jensen”

Elektronisk konsertberättelse om ett kvinnoöde.

Lise Kroner från vokalensemblen Åkervinda och kompositören Mario Ochoa har länge skapat elektronisk musik ihop med en önskan om att göra något större än “bara” musik. Tillsammans med stråkkollektivet Damkapellet bygger de här upp en konsertberättelse med utgångspunkt i nordisk kvinnohistoria, där ljud och melodier för oss mellan dåtid och nutid.

När Lise Kroner ärvde 34 stycken brev av sin gammelmormor började ett detektivarbete för att genom breven bena ut berättelsen om Kristine Jensen som levde i Danmark i början av 1900-talet. Fram växte historien om en ung kvinna från en musikalisk familj som tvingas överge sin talang för att resa långt hemifrån och arbeta som piga på en gård.

Detta blir utgångspunkt för en scenisk konsertberättelse i mötet mellan elektroniskt och klassiskt. Damkapellet, Lise Kroner och Mario Ochoa använder ljud som medium för att dela och uppleva något större än bara melodi och rytm. Tillsammans levererar de en skarp bild av vardagslivet runt förra sekelskiftet och en arbetarkvinnas kamp för överlevnad.

11th House Collective består av musiker och scenkonstnärer med bas i Öresundsområdet. Med sina verk vill de bygga en form där musik, ord och visuellt material berättar på lika villkor.

Text: Kristine Jensen & Malene Begtrup | Manus & regi: Malene Begtrup | Musik: Mario Ochoa & Lise Kroner | Scenografi & kostym: Matilde Schwarz | Ljusdesign: Oskar Jankovic | Medverkande: Mario Ochoa, Lise Kroner & Damkapellet.