fbpx
Inkonst

14/12
BLÄCK: Alex Alvina Chamberland

Inkonsts queerutopiska litteraturscen

Inkonsts litteraturscen BLÄCK leds av författaren, föreläsaren och transaktivisten Saga Becker. I BLÄCK bjuder hon in queera författare som intervjuas om sina verk, livet och kampen. I detta avsnitt har vi med oss Alex Alvina Chamberland, författarinna och performancekonstnär. Förpoet är Vilska Lindgren, som valts ut av den queera kulturföreningen PAGE 28.

BLÄCK är en återkommande litteraturscen på Inkonst. Genom historien har queera författare, konstnärer och musiker gått i bräschen för skapandet av idéer om hur samhället kan skapas. Med BLÄCK vill vi skapa en plattform för samtal med författare om politiska eller historiska aspekter av att vara HBTQ och hur det påverkar deras skapande, fiktiva karaktärer, men också deras livsöden och kampen att få vara sig själv.

Varje kväll kommer att bjuda på en kort uppläsning av den inbjudna författaren och ett samtal med Saga Becker. I BLÄCK medverkar alltid en förpoet, en opublicerad författare i vardande som läser poesi eller en kort text. Vi har också alltid med oss Page 28, som driver en queer bokhandel på Mitt Möllan.

Alex Alvina Chamberland är författarinna och performancekonstnär baserad i Berlin. Hon har släppt två böcker på svenska, “Allt som är mitt: Våldtäkt, stigmatisering och upprättelse” och “Utelåst – Uppväxtnostalgi” för freaks som är en parodi av uppväxtskildringsgenren. Just nu jobbar hon på sin första engelska roman “Love the World or Get Killed Trying”. Alex Alvina har publicerats brett i både tidningar och tidskrifter på engelska och svenska, samt uppträtt på scener i Europa och USA.

Förpoeten Vilska Lindgren är en välkänd profil på Malmös kulturscen som sysslat med allt från spoken word till stand up och wrestling. Hon är en av huskonfrencierna på Grands Poetry slam kvällar och har roat och guidat publiken på flertalet scener runt om i Sverige sedan början av 2000-talet. För tillfället pluggar hon på författarskolan i Lund och lever efter mottot “Hybris är bra för hjärtat.” 

Saga Becker är författare, föreläsare och transaktivist född 1988. Belönades med Guldbagge 2015 för sin roll i filmen ”Nånting måste gå sönder”. Saga har bloggat på svts kultursatsning Edit, varit en av huvudkaraktärerna i dokumentärserien ”Tjejer som oss” och 2019 kom hennes romandebut: ”Våra Tungor smakar våld”. Saga jobbar ofta med frågor som belyser identitet, sexualitet och psykisk ohälsa och suicidprevention.

PAGE 28 är en ideell förening för alla HBTQ-personer som älskar kultur. Vi brinner för att sprida och tillgängliggöra mer kultur av och för HBTQ-personer. Vi vill vara ett queert andningshål för alla som älskar kultur men som är trötta på heterotjafs och cisnormativa narrativ. I maj 2021 öppnade vi vår HBTQ-bokhandel och kulturscen på Mitt Möllan i Malmö och genom den fortsätter vi att arbeta för att vara en självklar mötesplats och scen för Malös alla queers! 

BLÄCK har tidigare haft Susanna Alakoski, Yolanda Aurora Bohm Ramirez‬, Athena Farrokhzad, Anneli Jordahl, Lina Arvidsson aka Ariel Held, Johan Ehn, Adrian Malmgren, Jon Ely Xiuming Aagaard Gao, Johan Hilton, Sara Lövestam & Kristofer Folkhammar som gäster. BLÄCK stöttas särskilt av Kulturrådet.

 

  • 14/12 2021
  • 19.00-21.00
  • Fri entré