Inkonst

9/4
Artist talk med Tea Tupajić

Ett samtal mellan konstnären bakom Spy School och Johan Forsman (Skogen).

Efter den 3-dagar långa workshopen “Spy School” där man lär sig att bli underrättelseofficer, bjuder vi in allmänheten till ett samtal mellan konstnären bakom det hela Tea Tupajić och Johan Forsman, konstnärlig ledare för Skogen i Göteborg. Deltagarna i workshopen kommer också att vara på plats.

2013 påbörjade Tea Tupajić ett projekt som handlar om de konstnärliga och performativa metoder som används i underrättelsetjänstens arbete. Med illusion som sitt främsta verktyg har underrättelsetjänster världen över utvecklat tekniker för känslomässig manipulation, målinriktad kommunikation och liknande psykologiska spel till en vetenskapligt precis konst i mänsklig interaktion. Tupajić bjöd därför in och samarbetade med verksamma officerare från de israeliska underrättelsetjänsterna Mossad och Shin Bet för att lära sig om deras arbete.

Vi håller baren öppen som serverar soppa och dryck under samtalet, som kommer att hållas på engelska.

Spy School är en tre dagar lång workshop som utvecklades ur detta arbete. Den baseras på den samling verktyg Tupajić samlade på sig under de två år hon arbetade tillsammans med officerarna. Som deltagare får du insikt i de olika skills och övningar som skapats av generationer av underrättelseofficerare, och som används i utbildning och rekrytering av nyanställda. Workshopens mål är att undersöka och återta dessa verktyg och metoder och se hur de kan bli användbara i samhället utan att användas för krigsföring.

Tea Tupajić (BIH) är regissör och konstnär från Sarajevo. Med verk som The Disco, The Curators’ Piece och La maladie de la mort har hon nått stor internationell framgång och presenterats på scener som BIT Teatergarasjen (Bergen), PS 122 (New York), ZKM (Zagreb), Frascati (Amsterdam), Theatre Garonne (Toulouse) Tanzquartier Wien (Vienna) och Tmuna festival (Tel Aviv).

Johan Forsman (SE) är konstnärlig ledare för plattformen Skogen i Göteborg och sedan 15 år på olika sätt konstnärligt verksam inom scenkonstfältet. Arbetet har oftast rört sig kring ett prövande av de olika relationer som scenkonstnärlig verksamhet reproducerar, och ett undersökande av scenkonst som plattform för att producera och dela kunskap och erfarenheter.

  • 9/4 2017
  • 15.00
  • Gratis