Inkonst

25/1
Artistsamtal: Maryam Saleh & Maurice Louca

Med ambitionen att sätta alternativ arabisk musik på kartan

Egyptiska artisterna Maurice Louca and Maryam Saleh intervjuas av Maan Abu Taleb.

I januari 2017 möts sex musiker från Egypten på Inter Arts Center i Malmö för att under ett tio dagar långt residens arbeta fram ett musikaliskt koncept, med utgångspunkt i sitt gemensamma intresse för egyptisk musik i alla dess former och en förkärlek för Mido Zoheir’s dystopiska poesi. Halvvägs genom residenset sker ett artistsamtal med två av de deltagande musikerna, Maurice Louca och Maryam Saleh, moderator är Maan Abu Taleb som är redaktör för musikmagasinet Ma3azef.com.

Den 28 januari 21.00 sker också en öppen repetition på Inter Arts Center (bredvid Inkonst), med gratis inträde.

Singer songwritern Maryam Saleh är en stor kreativ kraft och en viktig röst för sin generation i Egypten. Med sin fängslande sång och scennärvaro har hon uppträtt över hela arabvärlden och hennes samtida kompositioner har även haft stor internationell framgång.

Inspirerad av många influenser, från psykadelica till Egyptisk shaabi, har musikern och kompositören Maurice Louca prominent vågat utmana musikaliska och kulturella gränser i sitt skapande. Hans album ”Benhayyi Al-Baghbaghan (Salute the Parrot)” som släpptes 2014 har ansågs av många förändra bilden av Egyptens livliga indiependent-scen. Maurice Louca bor verkar i Kairo och är en av medlemmarna i banden Bikya, Alif, The Dwarves of East Agouza och Karkhana. Maurice Louca spelade på Inkonst i början av förra året.

Ma3azef är ett online musikmagasin som inriktar sig på artiklar, studier och forskning kring samtida, arabisk musik. Syftet är att stötta och förankra undersökande journalistik och forskning med den moderna arabiska musikscenen, och lyfta de teman och frågor som kan uppstå inom denna.

Residens
Residenset sker samarbete med Inter Arts Center, Sarah El Miniawy (Simsara) och Inkonst, med stöd från Musikverket. Det är en del av ett större projekt vars syfte är att föra samman musiker och musikorganisationer med deras arabiska motsvarigheter, och sker i samarbete med Clandestino Festival and Institut, Fylkingen, Elektronmusikstudion Stockholm (EMS), Irtijal (International Festival of Experimental Music i Libanon), Eka3 (oberoende plattform för Arabisk musik) och musikmagasinet Ma3azef.com. Deltagande musiker är Maryam Saleh sång & gitarr; Tamer Abu Ghazaleh, sång, oud och buzuq; Maurice Louca klaviatur, elektronik och gitarr; Khaled Yassine, trummor; Ghassan Bouz, slagverk och Mahmoud Waly, bas.

Arrangör
Inkonst i samarbete med Inter Arts Center, Sarah El Miniawy.
Med stöd från Musikverket.

  • 25/1 2017
  • 19.00 start 19.30
  • Gratis
  • På engelska