fbpx
Inkonst

15/10
Astrid Sonne + Cassius Lambert

Experimentellt wunderkind med support av regionens vassaste basist.

Astrid Sonne är den klassiskt skolade violaspelaren från Bornholm som blev experimentellt wunderkind över en natt. Med ett falnande intresse för den traditionella symfoniorkestern som drivkraft har Sonne skapat en högst egensinnig ljudvärld som manifesteras i genombrottet Human Lines (2018) och uppföljaren Cliodynamics (2019). Den klassiska skolningen återkommer i den organiska bas som utgör hennes ambienta ljudvärld, gradvis sönderfallande i hav av körer, polyfoni, digital kyla och repetition. 

Denna konstnärliga lindans har tagit henne till festivaler som Berlin Atonal, Rewire, Ekko och vår alldeles egna Intonal. Nu återvänder Astrid, alldeles efter att hon släppt sitt tredje studioalbum, för ett kärt och inte minst efterlängtat besök.

Cassius Lambert är en svensk-etiopisk basist från Abbekås som liksom ovannämnda artist gjort sig ett namn genom dekonstruktion och musikaliska balansakter. Debutalbumet ‘Quote’ (2015) fick lysande recensioner, och med albumet ‘Symmetri’ (2018) förfinade han sin personliga ljudbild och stil. Genom ett nästintill oortodox behandling av elbasen som instrument har han helt urholkat dess traditionella användningsområde – här tjänar den alla frekvenser i en mindre symfoni där minimalism möter maximalism genom loopar, shimmer-effekter och teknisk finess. 

Tillsammans skapar dessa i sound vitt skilda men i metod inte helt olika artister en afton som sätter strålkastaren på den enskilda instrumentalistens briljans.

Detta arrangemang presenteras i samarbete Puls/Nordisk kulturfond