fbpx
Inkonst

4/11–10/12
Benjamin Uggla “Mushroom vacuuming”

Utställning med Benjamin Ugglas kluriga och färgglada små skulpturer, som är som tagna ur en fantasivärld, men ändå precis som du och jag.

Benjamin Ugglas skulpturer har en air av älskvärdhet och mänsklighet kring sig och det är extremt svårt att värja sig mot dem. De tar formen av färgglada och kluriga figurer som oftast gör helt vanliga saker: läser en bok, jobbar på datorn, tar en bärs, badar badkar eller scrollar på telefonen. Ibland blir de lite busiga och gör helt plötsligt en kroppslig pyramid med sina kompisar eller förvandlar sig själv till en hamburgare. Ögonblicken skildrar vår samtid på samma gång som de är som tagna ur en fantasivärld. Konstnären vill påminna oss om det mänskliga i oss alla; vilka vi är, vad vi gör och hur världen vi lever i ser ut. 

Ett återkommande element i Benjamins skulpturer, men också i hans muralmålningar, är lövet som form. Figurerna föddes också en gång när konstnären ville ge liv åt en buske, som helt plötsligt fick ögon, armar och ben. Efter ett tag kom figurerna ut ur skissblocket och tog tredimensionell form genom leran. Skulpturerna för tankarna till både manga och graffitti men också andra lekfulla konstnärer som Misaki Kawai eller Kristofer Ströms animationer. Man kan tydligt se att Benjamin har en bakgrund inom både musik och datorer då de ofta dyker upp som attribut till skulpturerna.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Benjamin Uggla (@benjaminuggla)

Benjamin mötte leran i sin konstutbildning och det var kärlek vid första ögonkastet. Materialet är viktigt för konstnären, inte minst för att den använts av människan i tusentals år för att skapa både bruksting och konst. Under de senaste åren har han fokuserat alltmer på sina figurativa skulpturer, men arbetar också med måleri och abstrakta former. Skulptörerna Ken Price and Tony Cragg har varit viktiga inspirationskällor. I utställningen på Inkonst kommer Benjamin att visa ett tjugotal helt nya skulpturer, både figurativa och abstrakta, men också muralmåleri.

Se alla verken i utställningen (och några bonusskulpturer) i en digital 360°-version på Benjamins hemsida.

Vernissage 4/11 18-21

Upplev Benjamin Ugglas konstverk till tonerna av ljuv musik. Kvällens DJ är  ODD D, så här beskrivs hennes mix:
“ODD D picks her music like a well balanced bag of candy – there’s sweet, sour, chewy, soft, bald and familiar. Blending genres and tempo, she makes sure to give you a musical treat for both body and ears.”
Fritt inträde!

Benjamin Uggla(f. 1989) är uppväxt utanför Göteborg men baserad i Stockholm. Han studerade industridesign vid Konstfack, men har också en grundutbildning i konst från Nyckelviksskolan samt studier i datavetenskap vid Linköpings Universitet i bagaget. De senaste åren har han visat sin konst t ex i New York, Paris och Florens men också på Liljevalchs vårsalong och flera andra utställningar i Stockholmstrakten. Sin senaste soloutställning hade han på Bläck i Stockholm i våras och detta är första gången hans konst visas i Malmö.

ÖPPETTIDER
Utställningen kan ses i samband med alla våra events.