fbpx
Inkonst

27/1
BLÄCK är det skarpaste krutet: Athena Farrokhzad

Vår utopiska litteraturscen drömmer vidare

Athena Farrokhzad

Samtalsledare: Lotta Vilde Wahl som drev Hallongrottans bokhandel och kulturscen i Stockholm.

Förpoeter: Miguel Sanchez Guzman & Merima Dizdarević

Bokkonst

BLÄCK är det skarpaste krutet – en utopisk litteraturscen
I en tid där övervakningssystem står som spön i backen känns Orwells 1984 mer som en besannad profetia än en dystopisk science fiktion roman. När övervakning ses som lösningen på sociala problem behövs motgift. Motsatsen till dystopier och vår tids motsvarighet till krogslagsmål; hetsiga twitterbråk. Det är dags att damma av utopierna. Den utopiska litteraturscenen skådar mot horisonten och drömmer om hur en alldeles alldeles underbar framtid skulle kunna se ut. ”BLÄCK är det skarpaste krutet” är Inkonsts nya litteratursatsning med stöd av Kulturrådet som bjuder in författare till ett samtal om författarskap, drömmar, utopier och litteraturens förändrande kraft.
Genom historien har författare, konstnärer och andra kulturutövare bidragit till samhällsförändring och inte sällan gått i förväg för skapandet av nya idéer om hur samhället kan utvecklas. Denna kraft är viktig att ta tillvara. Det är just detta Inkonst vill skapa en plattform för, en litteraturscen för de stora frågorna, för visioner och drömmar. Det är viktigt i en demokrati att det finns plats att ta sig an stora frågor och föra ett djupare samtal om dessa. Det är viktigt med läs- och litteraturfrämjande scener för demokrati och folkbildning. Därför kommer vi även att samtala om litteraturens kraft och vilken/vilka böcker som har haft en upplysande och/eller förändrande kraft för författaren.
Litteraturscenen kommer att ha formen av ett samtal mellan författaren och samtalsledaren på scen, men även ge möjlighet till samtal i publiken och mellan publiken och författaren. Varje författarsamtal kommer ha en förpoet, en opublicerad författare i vardande som läser poesi eller en kort text.

Athena Farrokhzad
Athena är poet, dramatiker, översättare, kritiker och lärare i kreativt skrivande. Athena debuterade med Vitsvit 2013. Året efter blev hon Athena med hela Sverige efter att ha varit Sommarpratare. Få Sommarprat har rört upp så mycket känslor som Athenas gjorde 2014. På extremhögerkanten kastade en riksdagsledarmot ut TVn (även fast det var i radion det hände) och vägrade betala TV licensen. Andra grät vid radioapparaterna av det vackra brandtalet om fred, frihet och mänskligt värde – även för världens flyktingar. Talet var smyckat av citat från poeter från olika platser i tiden och världen. Sommarpratet satte Athena på kartan för viktiga och modiga röster i vår samtid.

Mer BLÄCK!
26 februari Mats Söderlund

Tidigare BLÄCK
27 november Susanna Alakoski
11 december Yolanda Aurora Bohm Ramirez‬

  • 27/1 2019
  • 18.00 på scen: 18.30
  • Fri entré