Inkonst

26/2
BLÄCK är det skarpaste krutet: Mats Söderlund

Vår utopiska litteraturscen går in i fantasyns värld

Mats Söderlund
Moderator: Lotta Vilde Wahl, som drev Hallongrottans bokhandel och kulturscen i Stockholm.
Förpoet: Angelica Wågström + TBA

Mats Söderlund är aktuell med ”Kampen” som är fortsättningen på den hyllade ”Hotet” och andra boken i fantasytrilogin Ättlingarna-trilogin. Mats är även aktuell med Skriva poesi, om diktandets hantverk och undervisar och föreläser ofta om skönlitterärt skapande och skriver regelbundet om både poesi och prosa i tidningen Skriva. Mats debuterade 1992 med diktsamlingen ”Det står en pöbel på min trapp” och belönades med Katapultpriset som det årets bästa debutant.

BLÄCK är det skarpaste krutet – en utopisk litteraturscen
I en tid där övervakningssystem står som spön i backen känns Orwells 1984 mer som en besannad profetia än en dystopisk science fiktion roman. När övervakning ses som lösningen på sociala problem behövs motgift. Motsatsen till dystopier och vår tids motsvarighet till krogslagsmål; hetsiga twitterbråk. Det är dags att damma av utopierna. Den utopiska litteraturscenen skådar mot horisonten och drömmer om hur en alldeles alldeles underbar framtid skulle kunna se ut. ”BLÄCK är det skarpaste krutet” är Inkonsts nya litteratursatsning med stöd av Kulturrådet som bjuder in författare till ett samtal om författarskap, drömmar, utopier och litteraturens förändrande kraft.
Genom historien har författare, konstnärer och andra kulturutövare bidragit till samhällsförändring och inte sällan gått i förväg för skapandet av nya idéer om hur samhället kan utvecklas. Denna kraft är viktig att ta tillvara. Det är just detta Inkonst vill skapa en plattform för, en litteraturscen för de stora frågorna, för visioner och drömmar. Det är viktigt i en demokrati att det finns plats att ta sig an stora frågor och föra ett djupare samtal om dessa. Det är viktigt med läs- och litteraturfrämjande scener för demokrati och folkbildning. Därför kommer vi även att samtala om litteraturens kraft och vilken/vilka böcker som har haft en upplysande och/eller förändrande kraft för författaren.
Litteraturscenen kommer att ha formen av ett samtal mellan författaren och samtalsledaren på scen, men även ge möjlighet till samtal i publiken och mellan publiken och författaren. Varje författarsamtal kommer ha en förpoet, en opublicerad författare i vardande som läser poesi eller en kort text.

Mats Söderlund är prisad både som poet och författare aktuell med Kampen som är fortsättningen på den hyllade Hotet och andra boken i fantasytrilogin Ättlingarna-trilogin. Ättlingarna utspelar sig främst i Skelleftehamn med omnejd och handlar om tre syskon som upptäcker att de tillhör ett folkslag som har förmågor utöver det vanliga. Och de dras in i en uråldrig konflikt som kan betyda mänsklighetens undergång, eller räddning. Deras pappa är försvunnen och deras mamma representerar Sverige i FN. Äventyret för familjen ut i Norden, världen och ännu längre … Serien består av tre böcker – Hotet, Kampen, Flykten – som utspelar sig i en nära men odefinierad framtid. Klimatförändringarna har drivit miljontals människor på flykt och det råder stor brist på vatten.
Han debuterade 1992 med diktsamlingen Det står en pöbel på min trapp och belönades med Katapultpriset som det årets bästa debutant. Han har sedan dess erhållit flera priser och stipendier för sina verk.
Mats är även aktuell med Skriva poesi, om diktandets hantverk och undervisar och föreläser ofta om skönlitterärt skapande och skriver regelbundet om både poesi och prosa i tidningen Skriva.
Mats är socionom och var ordförande i Sveriges Författarförbund 2005–2012, samt i KLYS (Konstnärliga och Litterära Yrkesutövares Samarbetsnämnd) 2013–2015.

Tidigare BLÄCK
27 november Susanna Alakoski
11 december Yolanda Aurora Bohm Ramirez‬
27 januari Athena Farrokhzad

 

  • 26/2 2019
  • 18.00 på scen 18.30
  • Fri entré