fbpx
Inkonst

27/11
BLÄCK är det skarpaste krutet: Susanna Alakoski

Premiär för Inkonsts nya utopiska litteraturscen

Susanna Alakoski – författare av den moderna klassikern Svinalängorna.
Samtalsledare: Lotta Vilde Wahl som drev Hallongrottans bokhandel och kulturscen i Stockholm.
Förpoeter: Daria Ali & Sara Rad, i samarbete med Poets & Birds, MalmöUnplugged.
Bokkonst: Bläckpatronen

BLÄCK är det skarpaste krutet – en utopisk litteraturscen
I en tid där övervakningssystem står som spön i backen känns Orwells 1984 mer som en besannad profetia än en dystopisk science fiktion roman. När övervakning ses som lösningen på sociala problem behövs motgift. Motsatsen till dystopier och vår tids motsvarighet till krogslagsmål; hetsiga twitterbråk. Det är dags att damma av utopierna. Den utopiska litteraturscenen skådar mot horisonten och drömmer om hur en alldeles alldeles underbar framtid skulle kunna se ut. ”BLÄCK är det skarpaste krutet” är Inkonsts nya litteratursatsning med stöd av Kulturrådet som bjuder in författare till ett samtal om författarskap, drömmar, utopier och litteraturens förändrande kraft.

Genom historien har författare, konstnärer och andra kulturutövare bidragit till samhällsförändring och inte sällan gått i förväg för skapandet av nya idéer om hur samhället kan utvecklas. Denna kraft är viktig att ta tillvara. Det är just detta Inkonst vill skapa en plattform för, en litteraturscen för de stora frågorna, för visioner och drömmar. Det är viktigt i en demokrati att det finns plats att ta sig an stora frågor och föra ett djupare samtal om dessa. Det är viktigt med läs- och litteraturfrämjande scener för demokrati och folkbildning. Därför kommer vi även att samtala om litteraturens kraft och vilken/vilka böcker som har haft en upplysande och/eller förändrande kraft för författaren.

Litteraturscenen kommer att ha formen av ett samtal mellan författaren och samtalsledaren på scen, men även ge möjlighet till samtal i publiken och mellan publiken och författaren. Varje författarsamtal kommer ha en förpoet, en opublicerad författare i vardande som läser poesi eller en kort text.

Susanna Alakoski är en av vår tids klarast lysande och viktigaste författare. Alakoski slog igenom 2006 med sin debut Svinalängorna som fick Augustpriset och har sedan dess skrivit en hel bokhylla av böcker, skönlitterära, facklitterära och barnböcker. Alakoski arbetade under många år som socionom, pressekreterare åt Gudrun Schyman i Vänsterpartiet och förkämpe för frågor rörande fattigdom, missbruk och sociala frågor. Alakoski är en av vår tids mest engagerade författare när det gäller rättvisefrågor, eller som hon själv säger:

Böcker bör ha ett ärende.
En författare ska inte vara politiker,
men en författare ska blottlägga samband som kan få politiska konsekvenser.

Kommande BLÄCK-kvällar
11 december Yolanda Aurora Bohm Ramirez
27 januari Athena Farrokhzad
26 februari Mats Söderlund

Arrangör
Inkonst

  • 27/11 2018
  • 18.00–22.00
  • Fri entré