fbpx
Inkonst

11/12
BLÄCK är det skarpaste krutet: Yolanda Aurora Bohm Ramirez‬

Spoken word-poesi i andra upplagan av vår utopiska litteraturscen

Yolanda Aurora Bohm Ramirez spoken word-poet som nyligen debuterat med ”Ikon”.

Samtalsledare: Lotta Vilde Wahl som drev Hallongrottans bokhandel och kulturscen i Stockholm.

Förpoeter i samarbete med Poets & Birds, Malmö Unplugged: Ylva Emel & Basira Johansson

Bokkonst av elever från Österlenskolan

BLÄCK är det skarpaste krutet – en utopisk litteraturscen
I en tid där övervakningssystem står som spön i backen känns Orwells 1984 mer som en besannad profetia än en dystopisk science fiktion roman. När övervakning ses som lösningen på sociala problem behövs motgift. Motsatsen till dystopier och vår tids motsvarighet till krogslagsmål; hetsiga twitterbråk. Det är dags att damma av utopierna. Den utopiska litteraturscenen skådar mot horisonten och drömmer om hur en alldeles alldeles underbar framtid skulle kunna se ut. ”BLÄCK är det skarpaste krutet” är Inkonsts nya litteratursatsning med stöd av Kulturrådet som bjuder in författare till ett samtal om författarskap, drömmar, utopier och litteraturens förändrande kraft.
Genom historien har författare, konstnärer och andra kulturutövare bidragit till samhällsförändring och inte sällan gått i förväg för skapandet av nya idéer om hur samhället kan utvecklas. Denna kraft är viktig att ta tillvara. Det är just detta Inkonst vill skapa en plattform för, en litteraturscen för de stora frågorna, för visioner och drömmar. Det är viktigt i en demokrati att det finns plats att ta sig an stora frågor och föra ett djupare samtal om dessa. Det är viktigt med läs- och litteraturfrämjande scener för demokrati och folkbildning. Därför kommer vi även att samtala om litteraturens kraft och vilken/vilka böcker som har haft en upplysande och/eller förändrande kraft för författaren.
Litteraturscenen kommer att ha formen av ett samtal mellan författaren och samtalsledaren på scen, men även ge möjlighet till samtal i publiken och mellan publiken och författaren. Varje författarsamtal kommer ha en förpoet, en opublicerad författare i vardande som läser poesi eller en kort text.

Yolanda Aurora Bohm Ramirez är spoken word-poeten älskad av anarkister, byråkrater, journalistkåren och prästerskapet. Hon skriver om orten, queerheten, exilen, arvet, galaxerna och framtiderna. Bohm Ramirez är explosioner och mirakelkurer, törstens hägringar och fägring stor, lvl20 Bard och det som du inte visste att du behövde. Det vill säga: Jesuskomplex och ADHD samt det vissa kallar talang, andra envishet. Hon ger komik, tragik och poetik, hon sparkar uppåt och slickar neråt, hon sjunger fram bevingade oväsen och när revolutionsromantiken inom. Så: säkerhetsbältet av, defibrillator på, näven i luften. Redo? Redo.
”IKON” är Bohm Ramirez poesidebut. I Ikon får läsaren följa med på en poetisk resa i Yolandas vidunderliga värld. Vi får följa med från barndomen i orten till dans på barrikaderna och vidare ut i rymden i en kamp för att vara sig själv fullt ut.

Mer BLÄCK!
27 januari Athena Farrokhzad
26 februari Mats Söderlund

Tidigare BLÄCK
27 november Susanna Alakoski