fbpx
Inkonst

7/10
Black Box Disco Club: Silent Servant, Deng Deng Hifi, Pommes 94

Den som myntade uttrycket ”lagom är bäst” får inte komma

Det vankas aristokratisk industritechno, revbensmasserande basvetenskap och ostoppbar dansgolvsyra när vi äntligen slår upp portarna till HELA Inkonst igen. Nere i källaren öppnar vi upp vår massiva Blackbox för en av technovärldens mest älskade förgrundsfigurer i Silent Servant. Uppe i klubben så huserar Malmös mesta basmästare Deng Deng Hifi med hedersgästerna Ashanti Selah & Shiloh Ites, och resten av bygget tar underjordshjältarna i Pommes 94-gänget hand om.

Enligt den grekiska mytologin så var Kerberos den trehövdade hund som vaktade porten till dödsriket Hades. Förutom att ha tre fasansfulla käftar så hade Kerberos också enligt traditionen giftiga ormar och andra skräckinjagande varelser slingrandes ut från den väldiga hundkroppen. Kort sagt så var Kerberos vad man brukar kalla ”rent för mycket”. Som om det inte hade räckt med ETT läskigt huvud liksom? Den här monstruösa kvällen är framavlad i samma anda. Vi vet hur många dubälskare som vallfärdar till Deng Dengs soundsystem. Vi vet vilken glädjeyra Pommes ’94 alltid piskar upp på sina dansgolv. Och inte minst vet vi hur en storhet som Silent Servant kommer tas emot av Malmös dedikerade technopublik. Men varför inte mutera ihop allting till en enda vansinnig helveteshundsafton av bas, svett och extas? Sagt och gjort: Vi ger er Black Box Disco Club.

Silent Servant (Sandwell District / Jealous God)
Silent Servants musikaliska gärning är verkligen inte lågmäld och har aldrig gått i någons ledkoppel. Tvärtom. Som en av förgrundsfigurerna i legendariska Sandwell District och som grundare av labeln Jelalous God har Juan Mendez varit med och präglat hela technoscenen globalt under 2000-talet. Men på sätt och vis passar ändå namnet Silent Servant. Mendez spelar fortfarande på lokala klubbar i LA för sin lokala crowd minst lika gärna som han spelar på de största klubbarna i Europa. Alltid hårt arbetande och sätter sig sällan sig själv i rampljuset. En tjänare i tysthet av allt som är gott och visionärt med den elektroniska kulturen, ljusår ifrån megafestivalernas bukstinna karnevalsmusik. I Silent Servants musik finns absolut den futurism som Jeff Mills ofta predikar, men där finns framförallt rötter som sträcker sig djupt ner i myllan av svettig minimal wave och noisig EBM. Framtid och ursprung samlat i en enda energifylld kärna. Det blir inte mycket bättre än så här helt enkelt.
Pommes 94 + Deng Deng Hifi pres. Ashanti Selah (UK)

Deng Deng HiFi gjorde sin första insats på Malmös urbana musikscen för 12 år sedan och därefter har det bara gått stadigt framåt med en växande publik, växande soundsystem och en växande katalog på egna skivbolaget Deng Deng Music. Deng Deng kommer med sitt egna ljudsystem till Inkonst, specialbyggt för de djupa basgångarna i reggaen. Musiken är främst roots, dub & steppers från 60-talet till det senaste från 2017, framfört med Deng Deng’s speciella stil och med den internationellt ansedde Singjay-sångaren Dan I Locks på micken som alltid.

Ashanti Selah är en av de yngsta och mest omtalade roots och dubproducenterna i Europa just nu och det är välförtjänt. Han föddes in i roots och sound system-scenen i London då han är son till den legendariska Aba Shanti-I; sound system-operatören och producenten som varit ett av de största sounden i England, Europa och världen i över 30 år. Om du följt Aba Shanti under åren, även om så bara på Youtube, har du garanterat sett Ashanti Selah stå som liten pojke vid sidan av sin far, dansandes och iakttagande.

Ashanti Selah började spela en en rad instrument som väldigt ung och turnerar nu som keyboardist med bla. Mad Professor och U-Roy. När han inte producerar egen djup, melodiös roots som har släppts på en mängd etiketter, bla. hans egna. Han har även producerat en rad låtar med Deng Dengs egna Dan I Locks.

Shiloh Ites, även kallad Iyah One, är Malmös egna dublegend. Sedan han var en del av King Shiloh Sound system i Amsterdam under ett par år under 90-talet har han blivit en av de mest erfarna producenterna på scenen. Shiloh Ites har gjort låtar med legender som Willie Williams, Don Carlos, King Kong, Icho Candy och Viceroys och spelas ofta av de största sounden runtom i världen. Precis som Ashanti Selah gör Iyah One djup, organisk rootsreggae som är mörk men samtidigt upplyftande, militant och dansant. Gör sig så klart bäst på ett mullrande sound system såsom Deng Dengs.

Pommes 94
Antingen är du från Malmö och du vet du precis vad som väntar dig. Eller så är du inte från Malmö och då kommer du snart få en väldigt rolig överraskning. Det finns inte ett enda hastigt undanröjd betongyta i regionen som Pommesgänget inte vänt helt upp och ner på. Inte en endaste platt yta tillräckligt stor för ett ljudsystem som lämnats utan märken av hundratals dansande fötter. Det här är raveproffs från Malmös mörkaste men samtidigt mest glittrande underjord. Inget mer behöver sägas.

Arrangörer
Inkonst