fbpx
Inkonst

3/11
BLÄCK: Eli Levén

Inkonsts utopiska litteraturscen

Inkonsts utopiska litteraturscen BLÄCK är tillbaka, denna gång med författaren, föreläsaren och transaktivisten Saga Becker som curator. Hon har bjudit in fyra queera författare som under hösten kommer att intervjuas om sina verk, livet och kampen. Nu är det dags att möta Eli Levén, som skrev boken som sen blev till Guldbaggebelönade filmen “Nånting måste gå sönder” och som är aktuell med en helt ny bok som släpps i september. Förpoet är Frej Haar, som valts ut av den queera kulturföreningen PAGE 28 som även kommer att ha med sin mobila bokhandel varje gång. 

Litteraturen är en viktig del för identiteten för många människor i sitt sökande, förståelse och identifikation. Samtalet kring litteratur och skrivande blir därför både viktigt och givande. Vi kommer samtala om queerhet, kroppar, normer och lust, men också sorgen, hatet, våldet och skammen som verkar vara så närvarande i queera liv och berättelser. BLÄCK kommer bjuda på spännande möten och nakna samtal om ordets makt och förbannelse.
– Saga Becker, curator.

BLÄCK är en återkommande litteraturscen som startades 2018 på Inkonst på initiativ av Lotta Leon Vilde Wahl med fokus på samhällsfrågor. I höst har vi valt att bjuda in en gästcurator och fokusera på just queera författarskap. Genom historien har författare, konstnärer och musiker gått i bräschen för skapandet av idéer om hur samhället kan skapas. Det är just detta Inkonst vill skapa en plattform för, en litteraturscen för de stora frågorna, för visioner och drömmar.

Varje kväll kommer att bjuda på en kort uppläsning av den inbjudna författaren följt av ett samtal med Saga Becker om dens författarskap. Vi kommer även att samtala om litteraturens kraft och vilka böcker som har haft en upplysande och förändrande kraft för författaren. Möjlighet finns även för samtal med publiken. BLÄCK inleds alltid med en förpoet, en opublicerad författare i vardande som läser poesi eller en kort text.

Saga Becker är författare, föreläsare och transaktivist född 1988. Belönades med Guldbagge 2015 för sin roll i filmen “Nånting måste gå sönder”. Saga har bloggat på SVTs kultursatsning Edit, varit en av huvudkaraktärerna i dokumentärserien “Tjejer som oss” och 2019 kom hennes romandebut: “Våra Tungor smakar våld”. Saga jobbar ofta med frågor som belyser Identitet, sexualitet och psykisk ohälsa och suicidprevention.

Eli Levén debuterade med den kritikerhyllade “Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats” (2010), som även belönades med Katapultpriset för årets bästa debut med motiveringen “en intensiv och laddad skildring av en ung människas sökande efter identitet och tillhörighet”. Filmversionen “Nånting måste gå sönder” (2014) belönades med en Guldbagge. “Hur jag skulle vilja försvinna” är Levéns efterlängtade återkomst till romanen som släpptes på Norstedts i september i år.

Utdrag ur nya boken “Hur jag skulle vilja försvinna”:
Ur Anima föll igår ett kort ut, du är klädd i den där stora kostymen du brukade simma runt i, tittar snett bredvid kameran, med en stor handväska i handen, någonstans i Schöneberg. Jag klistrar fast bilden på insidan av den här boken. Jag tog knappt med några kläder hemifrån. Mitt syfte med att vara i New York måste jag ändå säga är att bli en annan. Jag tror att min personlighet ibland är en gräns mellan mig och världen och om jag skulle kunna tvätta bort den eller gömma den så skulle jag vara en och alla, helt öppen.
Mitt livs dilemma är att antingen driva ut spöket av någon jag aldrig kommer få se igen, aldrig kommer att kunna ställa en fråga till, eller stanna inne och skriva om det. Någon jag aldrig kommer att se igen, dig. Jag kan hålla kvar dig eller släppa taget. 

Köp Elis böcker  här. 

Förpoet: Frej Haar
Frej Haar är en dansk-svensk (estrad)poet född 1996 utanför Köpenhamn. Före detta kulturvårdsstudent, hästtjejsentusiast och tidigare svensk och europeisk mästare i poetry slam. Hen skriver typ mest om hästtjejer, byggnader och bastu, med rum för saker däremellan. Hen har nyligen flyttat till Malmö och går första året på Skurups folkhögskolas skrivarlinje. Tidigare har hen läst båda åren på Your Silence Will Not Protect You (Kvinnofolkhögskolan).

PAGE 28 är en ideell förening som startades med ambition att bli en viktig del av Malmös queera kulturliv. Vi vill lyfta och skapa mer kultur av och för HBTQ-personer. Vi vill vara ett queert andningshål för alla som älskar kultur men som är trötta på heterotjafs och cisnormativa narrativ.  Vårt mål är att öppna en HBTQ-bokhandel med kafé som kommer vara en queer mötesplats och kulturscen i Malmö. Men innan vi kan göra det kommer vi att dyka upp med vårt mobila bokkafé, en lila garderob fullproppad med böcker och queera drömmar som kommer finnas på alla BLÄCK. PAGE 28 har också valt ut våra förpoeter.

Kommande BLÄCK
8/12 Johan Ehn. Förpoet: Kasper-Uno Windh
19/1 Joel Mauricio Isabel Ortiz. Förpoet: Camila Alexandra

BLÄCK har tidigare haft Susanna Alakoski, Yolanda Aurora Bohm Ramirez‬, Athena Farrokhzad, Anneli Jordahl och Lina Arvidsson aka Ariel Held som gäster. BLÄCK stöttas särskilt av Kulturrådet och Längmanska Kulturfonden.

Vi följer Folkhälsomyndighetens rådande restriktioner för att säkerställa en trygg miljö på våra arrangemang.