Inkonst

19/1
BLÄCK: Joel Mauricio Isabel Ortiz

Inkonsts utopiska litteraturscen

Inkonsts utopiska litteraturscen BLÄCK är tillbaka, denna gång med författaren, föreläsaren och transaktivisten Saga Becker som curator. Hon har bjudit in fyra queera författare som under hösten kommer att intervjuas om sina verk, livet och kampen. Nypremiär är den 15 september med Joel Mauricio Isabel Ortiz vars debut ”Sången om en son” kom 2018. Förpoet: Camila Alexandra.

Litteraturen är en viktig del för identiteten för många människor i sitt sökande, förståelse och identifikation. Samtalet kring litteratur och skrivande blir därför både viktigt och givande. Vi kommer samtala om queerhet, kroppar, normer och lust, men också sorgen, hatet, våldet och skammen som verkar vara så närvarande i queera liv och berättelser. BLÄCK kommer bjuda på spännande möten och nakna samtal om ordets makt och förbannelse. – Saga Becker, curator.

BLÄCK är en återkommande litteraturscen som startades 2018 på Inkonst på initiativ av Lotta Leon Vilde Wahl med fokus på samhällsfrågor. I höst har vi valt att bjuda in en gästcurator och fokusera på just queera författarskap. Genom historien har författare, konstnärer och musiker gått i bräschen för skapandet av idéer om hur samhället kan skapas. Det är just detta Inkonst vill skapa en plattform för, en litteraturscen för de stora frågorna, för visioner och drömmar.

Varje kväll kommer att bjuda på en kort uppläsning av den inbjudna författaren följt av ett samtal med Saga Becker om dens författarskap. Vi kommer även att samtala om litteraturens kraft och vilka böcker som har haft en upplysande och förändrande kraft för författaren. Möjlighet finns även för samtal med publiken. BLÄCK inleds alltid med en förpoet, en opublicerad författare i vardande som läser poesi eller en kort text.

Saga Becker är författare, föreläsare och transaktivist född 1988. Belönades med Guldbagge 2015 för sin roll i filmen ”Nånting måste gå sönder”. Saga har bloggat på svts kultursatsning Edit, varit en av huvudkaraktärerna i dokumentärserien ”Tjejer som oss” och 2019 kom hennes romandebut: ”Våra Tungor smakar våld”. Saga jobbar ofta med frågor som belyser Identitet, sexualitet och psykisk ohälsa och suicidprevention.

Joel Mauricio Isabel Ortiz är författare och skådespelare. 2018 kom hans debutroman ut, ”Sången om en son” som kallats både hypnotisk, bitsk och rolig. I mars 2020 hade pjäsen ”Den svenska sonen”, regisserad och skriven av Joel, premiär på Riksteatern i samarbete med Unga Klara.

Sången om en son
”Du vet varför jag är här pappa.” I det trista villaområdets furukök konfronterar en son sin far. Det är dags att slita upp alla de gamla såren – slagen, rasismen, rötterna som aldrig vidnämnts och som aldrig uttalats. Våldet i att göras till en son, att adopteras, att stöpas till man. Det är dags att sluta fly och att hitta hem i en fientlig värld. Konfrontationen med fadern blir också inledningen på en uppgörelse, inte bara med familjen och uppväxten, utan också med sig själv, de nära vännerna och livets innehålls­löshet. Klubbnattens svettiga ennattsligg, kickarna och teaterscenens åtråvärda bekräftelse finns där som ständiga följeslagare men kan aldrig formas till platser som går att kalla hem. Det är dags att en gång för alla sluta göra livet till ett skådespel, vilket blir en resa till något okänt utan möjlighet att vända tillbaka. Sången om en son är en blixtrande debutroman om identitet, svek, självkänsla – och om den kärlek som inte väjer för något.
Köp Joels bok här.

Förpoet för kvällen är Camila Alexandra, som har läst poesi vid några tillfällen tidigare men hon har alltid hållit sig för sig själv, som något slags terapi. Under Anti Nationaldagen i år, läste hon sina dikter om diktatur, revolt, polisvåld och aktivism, framför en publik för första gången någonsin.
Nu vill hon läsa flera dikter, om migration, queerhet och antirasism. Camila Alexandra är från Chile, från orten Renca i Santiago. Camila är konstnär, aktivist och skribent vid sidan av sina studier på Lunds Universitet. Hon är 26 år och bor i Malmö.

BLÄCK har tidigare haft Susanna Alakoski, Yolanda Aurora Bohm Ramirez‬, Athena Farrokhzad och Anneli Jordahl som gäster. BLÄCK stöttas särskilt av Kulturrådet och Längmanska Kulturfonden.

Detta arrangemang var egentligen planerat till den 15/9 2020 men flyttades av personliga skäl.

BLÄCK hösten 2020
22/10 Lina Arvidsson aka Ariel Held
3/11 Eli Levén
8/12 Johan Ehn

På våra arrangemang med fri entré behöver du inte reservera plats eller anmäla att du kommer, men vi rekommenderar att du kommer i tid.

Vi följer Folkhälsomyndighetens rådande restriktioner för att säkerställa en trygg miljö på våra arrangemang.