fbpx
Inkonst

21–31/3
Inkonst-TV | BLÄCK: Johan Ehn

Inkonsts utopiska litteraturscen - nu på din skärm

Inkonsts utopiska litteraturscen BLÄCK har parat ihop sig med författaren, föreläsaren och transaktivisten Saga Becker. I BLÄCK bjuder hon in queera författare som intervjuas om sina verk, livet och kampen. Först ut i ett digitalt format är dramatikern och skådespelaren Johan Ehn, som nyligen tilldelades Nils Holgerssonplaketten för sin senaste bok Hästpojkarna. Förpoet är Kasper-Uno Windh, som valts ut av den queera kulturföreningen PAGE 28.  Fler digitala BLÄCK kommer senare i vår.

Litteraturen är en viktig del för identiteten för många människor i sitt sökande, förståelse och identifikation. Samtalet kring litteratur och skrivande blir därför både viktigt och givande. Vi kommer samtala om queerhet, kroppar, normer och lust, men också sorgen, hatet, våldet och skammen som verkar vara så närvarande i queera liv och berättelser. BLÄCK kommer bjuda på spännande möten och nakna samtal om ordets makt och förbannelse.
– Saga Becker, curator.

BLÄCK är en återkommande litteraturscen på Inkonst. Vi valt att bjuda in en gästcurator och fokusera på just queera författarskap. Genom historien har författare, konstnärer och musiker gått i bräschen för skapandet av idéer om hur samhället kan skapas. Det är just detta Inkonst vill skapa en plattform för, en litteraturscen för de stora frågorna, för visioner och drömmar.

Varje avsnitt kommer att bjuda på en kort uppläsning av den inbjudna författaren och ett samtal mellan den och  Saga Becker. Vi kommer även att samtala om litteraturens kraft och vilka böcker som har haft en upplysande och förändrande kraft för författaren. I BLÄCK medverkar alltid en förpoet, en opublicerad författare i vardande som läser poesi eller en kort text.

Johan Ehn är författare, dramatiker, skådespelare och en av de konstnärliga ledarna för Teater Barbara i Stockholm. Hans debutroman Down under kom 2017, och är en till stora delar självbiografisk berättelse om den svåra balansgången mellan att försöka passa in och samtidigt vara sann mot sig själv. Hösten 2019 kom unga vuxna-romanen Hästpojkarna, som utspelar sig växelvis i nutidens Stockholm och 30-talets queera Berlin, och följer olika generationer av hästpojkar. Hästpojkarna är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris, och har tilldelats Nils Holgerssonplaketten 2020.

”Förutom att boken är en fantastisk gripande kärlekshistoria har Johan Ehn också gjort ett oerhört researcharbete, från hur de föräldralösa tjeckoslovakiska pojkarna kan ha levt på barnhemmet tills dess att de är vuxna män i ett vindlande och omtumlande Berlin. Boken är intressant, stark, viktig och sorglig.” – BokLus.

Saga Becker är författare, föreläsare och transaktivist född 1988. Belönades med Guldbagge 2015 för sin roll i filmen “Nånting måste gå sönder”. Saga har bloggat på svts kultursatsning Edit, varit en av huvudkaraktärerna i dokumentärserien “Tjejer som oss” och 2019 kom hennes romandebut: “Våra Tungor smakar våld”. Saga jobbar ofta med frågor som belyser Identitet, sexualitet och psykisk ohälsa och suicidprevention.

Kasper-Uno Windh är en sydskånsk poet som skriver mycket om makt och åtrå i olika typer av relationer. Utöver dikt skriver Kasper-Uno även dramatik och en del prosa.

PAGE 28 är en ideell förening som startades med ambition att bli en viktig del av Malmös queera kulturliv. Vi vill lyfta och skapa mer kultur av och för HBTQ-personer. Vi vill vara ett queert andningshål för alla som älskar kultur men som är trötta på heterotjafs och cisnormativa narrativ. Vårt mål är att öppna en HBTQ-bokhandel med kafé som kommer vara en queer mötesplats och kulturscen i Malmö. Men innan vi kan göra det kommer vi att dyka upp med vårt mobila bokkafé, en lila garderob fullproppad med böcker och queera drömmar som kommer finnas på alla BLÄCK. PAGE 28 har också valt ut våra förpoeter.

BLÄCK har tidigare haft Susanna Alakoski, Yolanda Aurora Bohm Ramirez‬, Athena Farrokhzad, Anneli Jordahl och Lina Arvidsson aka Ariel Held som gäster. BLÄCK stöttas särskilt av Kulturrådet och Längmanska Kulturfonden.