Inkonst

18/8
BLÄCK: Johan Hilton

I höst är vi tillbaka på Inkonst (med publik!) och först ut är författaren och journalisten Johan Hilton.

Detta arrangemang är en del av Inkonst World Pride. För fullt program se här.

Inkonsts litteraturscen BLÄCK leds av författaren, föreläsaren och transaktivisten Saga Becker. I BLÄCK bjuder hon in queera författare som intervjuas om sina verk, livet och kampen. I höst är vi tillbaka på Inkonst (med publik!) och först ut är författaren och journalisten Johan Hilton. Förpoet är Zelda Ljungmark, som valts ut av den queera kulturföreningen PAGE 28. (Mona Manasar skulle varit förpoet men har fått förhinder pga sjukdom)

BLÄCK är en återkommande litteraturscen på Inkonst. Genom historien har queera författare, konstnärer och musiker gått i bräschen för skapandet av idéer om hur samhället kan skapas. Med BLÄCK vill vi skapa en plattform för samtal med författare om politiska eller historiska aspekter av att vara HBTQ och hur det påverkar deras skapande, fiktiva karaktärer, men också deras livsöden och kampen att få vara sig själv.

Varje avsnitt kommer att bjuda på en kort uppläsning av den inbjudna författaren och ett samtal med Saga Becker. I BLÄCK medverkar alltid en förpoet, en opublicerad författare i vardande som läser poesi eller en kort text. Vi har också alltid med oss Page 28, som driver en queer bokhandel på Mitt Möllan.

Johan Hilton är journalist och författare till flera kritikerrosade böcker. Han har både nominerats till Augustpriset och vunnit På Spåret – Johan Hilton är med andra ord en äkta kulturqueer. Hans senaste bok “Vi är Orlando” handlar om terrordådet mot en gayklubb i Orlando, Florida. Boken bygger på intervjuer och Svenska Dagbladet menar att den “skriver hbtq-historia genom att borra djupt i det enskilda”.

Zelda Ljungmark är 22 år och pluggar i Malmö. Hon gillar att skriva om lesbiskhet, kärlek, minnen och naturen.

Saga Becker är författare, föreläsare och transaktivist född 1988. Belönades med Guldbagge 2015 för sin roll i filmen ”Nånting måste gå sönder”. Saga har bloggat på svts kultursatsning Edit, varit en av huvudkaraktärerna i dokumentärserien ”Tjejer som oss” och 2019 kom hennes romandebut: ”Våra Tungor smakar våld”. Saga jobbar ofta med frågor som belyser identitet, sexualitet och psykisk ohälsa och suicidprevention.

PAGE 28 är en ideell förening för alla HBTQ-personer som älskar kultur. Vi brinner för att sprida och tillgängliggöra mer kultur av och för HBTQ-personer. Vi vill vara ett queert andningshål för alla som älskar kultur men som är trötta på heterotjafs och cisnormativa narrativ. I maj 2021 öppnade vi vår HBTQ-bokhandel och kulturscen på Mitt Möllan i Malmö och genom den fortsätter vi att arbeta för att vara en självklar mötesplats och scen för Malmös alla queers!

Kommande BLÄCK
21/9 BLÄCK Sara Lövestam + Camila Hidalgo
19/10 BLÄCK Kristofer Folkhammar + Emilia Hasselquist Langefors
14/12 BLÄCK Alex Alvina Chamberland + Vilska Lindgren

BLÄCK har tidigare haft Susanna Alakoski, Yolanda Aurora Bohm Ramirez‬, Athena Farrokhzad, Anneli Jordahl, Lina Arvidsson aka Ariel Held, Johan Ehn, Adrian Malmgren och Jon Ely Xiuming Aagaard Gao som gäster. BLÄCK stöttas särskilt av Kulturrådet.