fbpx
Inkonst

12/4
BLÄCK: Kayo Mpoyi + Mona Manasar

Inkonsts queerutopiska litteraturscen.

Inkonsts litteraturscen BLÄCK leds av författaren, föreläsaren och transaktivisten Saga Becker. Till våra litteraturkvällar bjuder hon in författare som intervjuas om sina verk, livet och kampen. Denna kväll har vi med oss författaren och konstnären Kayo Mpoyi som prisats för sin debutroman “Mai betyder vatten” och snart släpper sin andra bok. På scen står också förpoeten Mona Monasar och PAGE 28 har med sin bokhandel.

BLÄCK är en återkommande litteraturscen på Inkonst med fokus på queera berättelser. Genom historien har queera författare, konstnärer och musiker gått i bräschen för skapandet av idéer om hur samhället kan skapas. Med BLÄCK vill vi skapa en plattform för samtal med författare om politiska eller historiska aspekter av att vara HBTQ och hur det påverkar deras skapande, fiktiva karaktärer, men också deras livsöden och kampen att få vara sig själv.
Kvällen kommer att bjuda på en kort uppläsning av den inbjudna författaren och ett samtal med Saga Becker. I BLÄCK medverkar alltid en förpoet, en opublicerad författare i vardande som läser poesi eller en kort text. Vi har också alltid med oss Page 28 och deras bokhandel.


Kayo Mpoyi
är född 1986 och bor i Stockholm. Den har gått Biskops-Arnös skrivarlinje, är utbildad till medieproducent och har jobbat som skrivpedagog. Nu studerar den andra året på femåriga programmet i fri konst på Kungliga konsthögskolan.
Kayos debutroman “Mai betyder vatten”, en barndomsskildring som utspelar sig i kongolesiska exilmiljöer i Dar-es-Salaam i Tanzania, belönades med Katapultpriset 2019 och har även översatts till tyska. Året efter var Kayos novell “Askan” bland de nominerade till Sveriges Radios Novellpris 2020. Bok nummer två kommer hösten 2022.
Kayompoyi.com

“Det här är en imponerande bok. (…) Kayo Mpoyi skriver med ett språk som är helt i synk med vad hon berättar, och språket blir också ett tema för boken: muntliga legender som motiverar våld, språket som ett sätt att bryta mönster, barnets rädsla för att det hon tänker också kommer att ske i verkligheten.” /DN

Mona Monasar är 23 år ung men har redan släppt diktsamling på Natur & Kultur. Hennes texter rör sig tematiskt kring psykisk ohälsa, rasism och fördomar, den afrikanska diasporan och vad det innebär att växa upp som svart, muslimsk flicka i 2000-talets Sverige.

Saga Becker är författare, föreläsare och transaktivist född 1988. Belönades med Guldbagge 2015 för sin roll i filmen ”Nånting måste gå sönder”. Saga har bloggat på svts kultursatsning Edit, varit en av huvudkaraktärerna i dokumentärserien ”Tjejer som oss” och 2019 kom hennes romandebut: ”Våra Tungor smakar våld”. Saga jobbar ofta med frågor som belyser identitet, sexualitet och psykisk ohälsa och suicidprevention.

PAGE 28 är en ideell förening för alla HBTQ-personer som älskar kultur. Vi brinner för att sprida och tillgängliggöra mer kultur av och för HBTQ-personer. Vi vill vara ett queert andningshål för alla som älskar kultur men som är trötta på heterotjafs och cisnormativa narrativ. I maj 2021 öppnade vi vår HBTQ-bokhandel och kulturscen på Mitt Möllan i Malmö och genom den fortsätter vi att arbeta för att vara en självklar mötesplats och scen för Malmös alla queers!
https://www.pagekulturscen.se/ 


BLÄCK
arrangeras av Inkonst och har tidigare haft Susanna Alakoski, Yolanda Aurora Bohm Ramirez‬, Athena Farrokhzad, Anneli Jordahl, Lina Arvidsson aka Ariel Held, Johan Ehn, Adrian Malmgren, Jon Ely Xiuming Aagaard Gao, Johan Hilton, Sara Lövestam, Kristofer Folkhammar, Alex Alvina Chamberland, Rickard Söderberg, Mats Strandberg och Tove Folkesson som gäster. BLÄCK stöttas särskilt av Kulturrådet.