fbpx
Inkonst

19/10
BLÄCK: Kristofer Folkhammar

Inkonsts queerutopiska litteraturscen

Inkonsts litteraturscen BLÄCK leds av författaren, föreläsaren och transaktivisten Saga Becker. I BLÄCK bjuder hon in queera författare som intervjuas om sina verk, livet och kampen. Denna kväll har vi med oss Kristofer Folkhammar, som bland annat skrivit Magisterlekarna och Är det barnen, baby?. Förpoet är Emilia H Langefors, som valts ut av den queera kulturföreningen PAGE 28.

BLÄCK är en återkommande litteraturscen på Inkonst. Genom historien har queera författare, konstnärer och musiker gått i bräschen för skapandet av idéer om hur samhället kan skapas. Med BLÄCK vill vi skapa en plattform för samtal med författare om politiska eller historiska aspekter av att vara HBTQ och hur det påverkar deras skapande, fiktiva karaktärer, men också deras livsöden och kampen att få vara sig själv.
Varje kväll kommer att bjuda på en kort uppläsning av den inbjudna författaren och ett samtal med Saga Becker. I BLÄCK medverkar alltid en förpoet, en opublicerad författare i vardande som läser poesi eller en kort text. Vi har också alltid med oss Page 28, som driver en queer bokhandel på Mitt Möllan.

Kristofer Folkhammar är poet, prosaist och kritiker, bosatt i Malmö. Han debuterade 2011 med romanen Isak & Billy, och 2015 kom den uppmärksammade Magisterlekarna, som framöver blir långfilm. Våren 2021 utgavs den kritikerhyllade romanen Är det barnen, baby? om queert föräldraskap, krånglig kärlek och konsten att höra till.

Förpoet: Emilia H Langefors är 24 år och skriver främst prosa, poesi och ibland essäer. Tillsammans med Linnéa Franz driver hon också projektet @Konstkvinnor som skriver om icke-kanoniserade konstnärer och arrangerar lättillgängliga konstevenemang.

Saga Becker är författare, föreläsare och transaktivist född 1988. Belönades med Guldbagge 2015 för sin roll i filmen ”Nånting måste gå sönder”. Saga har bloggat på svts kultursatsning Edit, varit en av huvudkaraktärerna i dokumentärserien ”Tjejer som oss” och 2019 kom hennes romandebut: ”Våra Tungor smakar våld”. Saga jobbar ofta med frågor som belyser identitet, sexualitet och psykisk ohälsa och suicidprevention.

PAGE 28 är en ideell förening för alla HBTQ-personer som älskar kultur. Vi brinner för att sprida och tillgängliggöra mer kultur av och för HBTQ-personer. Vi vill vara ett queert andningshål för alla som älskar kultur men som är trötta på heterotjafs och cisnormativa narrativ. I maj 2021 öppnade vi vår HBTQ-bokhandel och kulturscen på Mitt Möllan i Malmö och genom den fortsätter vi att arbeta för att vara en självklar mötesplats och scen för Malmös alla queers!

BLÄCK har tidigare haft Susanna Alakoski, Yolanda Aurora Bohm Ramirez‬, Athena Farrokhzad, Anneli Jordahl, Lina Arvidsson aka Ariel Held, Johan Ehn, Adrian Malmgren, Jon Ely Xiuming Aagaard Gao och Johan Hilton som gäster. BLÄCK stöttas särskilt av Kulturrådet.