fbpx
Inkonst

22/10
BLÄCK: Lina Arvidsson aka Ariel Held

Inkonsts utopiska litteraturscen BLÄCK är tillbaka

Inkonsts utopiska litteraturscen BLÄCK är tillbaka, denna gång med författaren, föreläsaren och transaktivisten Saga Becker som curator. Hon har bjudit in fyra queera författare som under hösten kommer att intervjuas om sina verk, livet och kampen. Nypremiär är den 22 oktober med Lina Arvidsson aka Ariel Held, som senare i höst släpper novellsamlingen ”Aldrig ensam” på konsai förlag. Förpoet är Mimounah Alma, som valts ut av den queera kulturföreningen PAGE 28 som även kommer att ha med sin mobila bokhandel varje gång.

Litteraturen är en viktig del för identiteten för många människor i sitt sökande, förståelse och identifikation. Samtalet kring litteratur och skrivande blir därför både viktigt och givande. Vi kommer samtala om queerhet, kroppar, normer och lust, men också sorgen, hatet, våldet och skammen som verkar vara så närvarande i queera liv och berättelser. BLÄCK kommer bjuda på spännande möten och nakna samtal om ordets makt och förbannelse.
– Saga Becker, curator.

BLÄCK är en återkommande litteraturscen som startades 2018 på Inkonst på initiativ av Lotta Leon Vilde Wahl med fokus på samhällsfrågor. I höst har vi valt att bjuda in en gästcurator och fokusera på just queera författarskap. Genom historien har författare, konstnärer och musiker gått i bräschen för skapandet av idéer om hur samhället kan skapas. Det är just detta Inkonst vill skapa en plattform för, en litteraturscen för de stora frågorna, för visioner och drömmar.

Varje kväll kommer att bjuda på en kort uppläsning av den inbjudna författaren följt av ett samtal med Saga Becker om dens författarskap. Vi kommer även att samtala om litteraturens kraft och vilka böcker som har haft en upplysande och förändrande kraft för författaren. Möjlighet finns även för samtal med publiken. BLÄCK inleds alltid med en förpoet, en opublicerad författare i vardande som läser poesi eller en kort text.

BLÄCK har tidigare haft Susanna Alakoski, Yolanda Aurora Bohm Ramirez‬, Athena Farrokhzad och Anneli Jordahl som gäster. BLÄCK stöttas särskilt av Kulturrådet och Längmanska Kulturfonden.

Saga Becker är författare, föreläsare och transaktivist född 1988. Belönades med Guldbagge 2015 för sin roll i filmen “Nånting måste gå sönder”. Saga har bloggat på svts kultursatsning Edit, varit en av huvudkaraktärerna i dokumentärserien “Tjejer som oss” och 2019 kom hennes romandebut: “Våra Tungor smakar våld”. Saga jobbar ofta med frågor som belyser Identitet, sexualitet och psykisk ohälsa och suicidprevention.

Lina Arvidsson är författare och skrivpedagog. Bosatt i Malmö. Hon debuterade 2012 med ungdomsboken ”Det borde finnas regler” (Gilla böcker), som filmatiserades 2015. Den erotiska boken ”Säg inte det här till någon” (Vertigo) kom ut 2014 under Linas författar-alter ego Ariel Held. Och den 16 november släpps novellsamlingen ”Aldrig ensam”, spänningsnoveller med skräckinslag, på nystartade konsai förlag.

Utdrag ur “Aldrig ensam”
“Krokiga händer ska gripa tag om badkarskanten, och häva sig upp. Därför kan de aldrig ha duschdraperi. Det händer när han är hemma hos folk att han måste kontrollera. Dra åt sidan, kika in, så att inget gömmer sig där bakom. Men allt är som vanligt. Det stora badrumsskåpet i hörnet, handdukarna på sina krokar, vågen där under. Det finns inget att se. Ändå är det så tydligt, sedan spegelskåpet kom upp på väggen över handfatet är badrummet förändrat. Inte bara på ytan. Något har hänt, med hela stämningen i rummet. Han känner det så fort han kommer in.”

Köp Linas förra bok “Det borde finnas regler” här och Ariel Helds bok “Säg inte det här till någon” här.

Förpoeten Mimounah Alma är född 1993 och bosatt i Malmö. Hon har tidigare studerat vid Biskops-Arnös författarskola och är publicerad på bland annat Kultwatch samt i tidskrifterna 20TAL, L’amour – La mort och Pralin Magasin. På Twitter beskriver hon sig som “Malmös Sapfo”.

PAGE 28 är en ideell förening som startades med ambition att bli en viktig del av Malmös queera kulturliv. Vi vill lyfta och skapa mer kultur av och för HBTQ-personer. Vi vill vara ett queert andningshål för alla som älskar kultur men som är trötta på heterotjafs och cisnormativa narrativ. Vårt mål är att öppna en HBTQ-bokhandel med kafé som kommer vara en queer mötesplats och kulturscen i Malmö. Men innan vi kan göra det kommer vi att dyka upp med vårt mobila bokkafé, en lila garderob fullproppad med böcker och queera drömmar som kommer finnas på alla BLÄCK. PAGE 28 har också valt ut våra förpoeter.

Kommande BLÄCK
3/11 Eli Levén. Förpoet: Frej Haar
8/12 Johan Ehn. Förpoet: Kasper-Uno Windh
19/1 Joel Mauricio Isabel Ortiz. Förpoet: Camila Alexandra

Vi följer Folkhälsomyndighetens rådande restriktioner för att säkerställa en trygg miljö på våra arrangemang.