fbpx
Inkonst

15/2
BLÄCK: Mats Strandberg

FÖRPOET: Jenny Nguyen

Inkonsts queerutopiska litteraturscen

Inkonsts litteraturscen BLÄCK leds av författaren, föreläsaren och transaktivisten Saga Becker. Till våra litteraturkvällar bjuder hon in författare som intervjuas om sina verk, livet och kampen. Denna kväll har vi med oss skräckförfattaren Mats Strandberg, som slog igenom med världssuccén Cirkeln för tio år sen. På scen står också förpoeten Jenny Nguyen och PAGE 28 har med sin bokhandel.

BLÄCK är en återkommande litteraturscen på Inkonst med fokus på queera berättelser. Genom historien har queera författare, konstnärer och musiker gått i bräschen för skapandet av idéer om hur samhället kan skapas. Med BLÄCK vill vi skapa en plattform för samtal med författare om politiska eller historiska aspekter av att vara HBTQ och hur det påverkar deras skapande, fiktiva karaktärer, men också deras livsöden och kampen att få vara sig själv.
Kvällen kommer att bjuda på en kort uppläsning av den inbjudna författaren och ett samtal med Saga Becker. I BLÄCK medverkar alltid en förpoet, en opublicerad författare i vardande som läser poesi eller en kort text. Vi har också alltid med oss Page 28 och deras bokhandel.

 

Mats Strandbergs senaste roman är den hyllade slasher-thrillern Konferensen, där en teambuilding för en dysfunktionell arbetsgrupp plötsligt blir på blodigt allvar. Han fick sitt stora genombrott 2011 med världssuccén Cirkeln (skriven tillsammans med Sara Bergmark Elfgren) som filmatiserades och nominerades till Augustpriset. Hans skräckromaner Färjan (2015) och Hemmet (2017) har, liksom ungdomsromanen Slutet (2018), hyllats av såväl kritiker som läsare och Slutet blev en av årets böcker i prestigefyllda amerikanska Kirkus Reviews. Våren 2020 gav han ut Monster i terapi, som han författat ihop med Jenny Jägerfeld.
matsstrandberg.se

Jenny Nguyen har gått på Biskops Arnö och bor i Malmö. Hon skriver mest om människor som mår piss, just nu i form av ett romanprojekt om en mor och en dotter.

Saga Becker är författare, föreläsare och transaktivist född 1988. Belönades med Guldbagge 2015 för sin roll i filmen ”Nånting måste gå sönder”. Saga har bloggat på Svts kultursatsning Edit, varit en av huvudkaraktärerna i dokumentärserien ”Tjejer som oss” och 2019 kom hennes romandebut: ”Våra Tungor smakar våld”. Saga jobbar ofta med frågor som belyser identitet, sexualitet och psykisk ohälsa och suicidprevention.

PAGE 28 är en ideell förening för alla HBTQ-personer som älskar kultur. Vi brinner för att sprida och tillgängliggöra mer kultur av och för HBTQ-personer. Vi vill vara ett queert andningshål för alla som älskar kultur men som är trötta på heterotjafs och cisnormativa narrativ. I maj 2021 öppnade vi vår HBTQ-bokhandel och kulturscen på Mitt Möllan i Malmö och genom den fortsätter vi att arbeta för att vara en självklar mötesplats och scen för Malmös alla queers!
https://www.pagekulturscen.se/ 

BLÄCK arrangeras av Inkonst och har tidigare haft Susanna Alakoski, Yolanda Aurora Bohm Ramirez‬, Athena Farrokhzad, Anneli Jordahl, Lina Arvidsson aka Ariel Held, Johan Ehn, Adrian Malmgren, Jon Ely Xiuming Aagaard Gao, Johan Hilton, Sara Lövestam, Kristofer Folkhammar, Alex Alvina Chamberland och Rickard Söderberg som gäster. BLÄCK stöttas särskilt av Kulturrådet.

Vårens kommande BLÄCK:
15/3 Tove Folkesson + Vín Dahlborg
12/4 Kayo Mpoyi + Mona Monasar

  • 15/2 2022
  • 19.00–21.00
  • Fri entré