fbpx
Inkonst

17/5
BLÄCK: Rickard Söderberg

Rickard Söderberg är en av Sveriges mest folkkära artister med en bred repertoar som sträcker sig från opera och operett till musikal och pop.

Inkonsts litteraturscen BLÄCK leds av författaren, föreläsaren och transaktivisten Saga Becker. Till våra litteraturkvällar bjuder hon in författare som intervjuas om sina verk, livet och kampen. Denna kväll har vi med oss en av Sveriges mest folkkära artister; sångaren, författaren och aktivisten Rickard Söderberg. På scen står också förpoeten Marta Höök och PAGE 28 har med sin bokhandel.

BLÄCK är en återkommande litteraturscen på Inkonst med fokus på queera berättelser. Genom historien har queera författare, konstnärer och musiker gått i bräschen för skapandet av idéer om hur samhället kan skapas. Med BLÄCK vill vi skapa en plattform för samtal med författare om politiska eller historiska aspekter av att vara HBTQ och hur det påverkar deras skapande, fiktiva karaktärer, men också deras livsöden och kampen att få vara sig själv.

Kvällen kommer att bjuda på en kort uppläsning av den inbjudna författaren och ett samtal med Saga Becker. I BLÄCK medverkar alltid en förpoet, en opublicerad författare i vardande som läser poesi eller en kort text. Vi har också alltid med oss Page 28 och deras bokhandel.

Rickard Söderberg är en av Sveriges mest folkkära artister med en bred repertoar som sträcker sig från opera och operett till musikal och pop. Vid sidan om att sjunga på de stora opera- och konserthusen är han välkommen gäst på TV i både Melodifestivalen, Let’s dance och Allsång på Skansen såväl som debatt- och kulturprogram.  Han har under flera år haft P2s mest lyssnade podd, Operahuset och är en stark röst i kulturdebatten. Han är dessutom gett ut flera böcker, varav den senaste ”Transformation”, släpptes tidigare i år. Nästan lika omtalad som för sin sång är Rickard för sitt engagemang för mänskliga rättigheter och HBTQIA-frågor.

Ur ”Transformation”:
”Kronprinsessan Victoria fyller år och det är tv-sänd, kunglig födelsedagskonsert. Mitt i glittret står den folkkära operasångaren Rickard Söderberg. Han ler och sjunger för full hals, samtidigt som både kropp och själ gör allt för att inte falla handlöst ner i ett bottenlöst hål av stress och ohälsa. Den kvällen visar sig bli startpunkten för den transformation hans publik sett honom gå igenom de senaste två åren. Detta är Rickards egna ord om vad som hände efter att tv-kamerorna stängdes av den där kvällen, och vad han själv gjort för att finna tillbaka till både hälsa och sinnesro. Detta är Rickards transformation.”

Marta Höök är född 2004 och bosatt på Österlen. Marta är dagboksskrivande och estetikstuderande och skriver om det som smeker och skaver, för att hålla krisen i schack.

Saga Becker är författare, föreläsare och transaktivist född 1988. Belönades med Guldbagge 2015 för sin roll i filmen ”Nånting måste gå sönder”. Saga har bloggat på svts kultursatsning Edit, varit en av huvudkaraktärerna i dokumentärserien ”Tjejer som oss” och 2019 kom hennes romandebut: ”Våra Tungor smakar våld”. Saga jobbar ofta med frågor som belyser identitet, sexualitet och psykisk ohälsa och suicidprevention.

PAGE 28är en ideell förening för alla HBTQ-personer som älskar kultur. Vi brinner för att sprida och tillgängliggöra mer kultur av och för HBTQ-personer. Vi vill vara ett queert andningshål för alla som älskar kultur men som är trötta på heterotjafs och cisnormativa narrativ. I maj 2021 öppnade vi vår HBTQ-bokhandel och kulturscen på Mitt Möllan i Malmö och genom den fortsätter vi att arbeta för att vara en självklar mötesplats och scen för Malmös alla queers!

BLÄCK arrangeras av Inkonst och har tidigare haft Susanna Alakoski, Yolanda Aurora Bohm Ramirez‬, Athena Farrokhzad, Anneli Jordahl, Lina Arvidsson aka Ariel Held, Johan Ehn, Adrian Malmgren, Jon Ely Xiuming Aagaard Gao, Johan Hilton, Sara Lövestam, Kristofer Folkhammar och Alex Alvina Chamberland som gäster. BLÄCK stöttas särskilt av Kulturrådet.

Vårens tidigare BLÄCK:
15/2 Mats Strandberg + Jenny Nguyen
15/3 Tove Folkesson + Vín Dahlborg
12/4 Kayo Mpoyi + Mona Monasar