Inkonst

15/3
BLÄCK: Tove Folkesson

FÖRPOET: Vín Dahlborg

Inkonsts queerutopiska litteraturscen

Inkonsts litteraturscen BLÄCK leds av författaren, föreläsaren och transaktivisten Saga Becker. Till våra litteraturkvällar bjuder hon in författare som intervjuas om sina verk, livet och kampen. Denna kväll har vi med oss prisade författaren Tove Folkesson, som senast gett ut “Den Stora Kyrkan”. På scen står också förpoeten Vín Dahlborg och PAGE 28 har med sin bokhandel.

BLÄCK är en återkommande litteraturscen på Inkonst med fokus på queera berättelser. Genom historien har queera författare, konstnärer och musiker gått i bräschen för skapandet av idéer om hur samhället kan skapas. Med BLÄCK vill vi skapa en plattform för samtal med författare om politiska eller historiska aspekter av att vara HBTQ och hur det påverkar deras skapande, fiktiva karaktärer, men också deras livsöden och kampen att få vara sig själv. Kvällen kommer att bjuda på en kort uppläsning av den inbjudna författaren och ett samtal med Saga Becker. I BLÄCK medverkar alltid en förpoet, en opublicerad författare i vardande som läser poesi eller en kort text. Vi har också alltid med oss Page 28 och deras bokhandel.

Tove Folkesson är född 1981 i Stockholm, men uppväxt i Kalmar och har även bott i Malmö en period. Hon romandebuterade 2012 med hyllade “Kalmars Jägarinnor”, som även filmatiserats. Huvudpersonen Eva Zackrisson, som kan uppfattas som författarens alter ego, återkommer i ytterligare två romaner; “Sund” och “Ölandssången” där Eva söker sina rötter. För denna roman tilldelades Tove 2017 Svenska Dagbladets litteraturpris, Aftonbladets litteraturpris och Albert Bonniers stipendium. Toves senaste böcker “Hennes ord” och “Den Stora Kyrkan” handlar om den naturliga döden och födandets stora mysterium. Här är handlingen mer uttalat autofiktiv med förankring i jordbruksmiljön på Öland och knyter an till den äldre generationens liv och erfarenheter.
https://www.tovefolkesson.com

Vín Dahlborg är ickebinär, Malmöbo och studerar genusvetenskap, filosofi samt kreativt skrivande. Vín skriver om teman gällande transidentitet, den queera kärleken, psykisk ohälsa och sin barndom som halvsloven.

Saga Becker är författare, föreläsare och transaktivist född 1988. Belönades med Guldbagge 2015 för sin roll i filmen ”Nånting måste gå sönder”. Saga har bloggat på svts kultursatsning Edit, varit en av huvudkaraktärerna i dokumentärserien ”Tjejer som oss” och 2019 kom hennes romandebut: ”Våra Tungor smakar våld”. Saga jobbar ofta med frågor som belyser identitet, sexualitet och psykisk ohälsa och suicidprevention.

PAGE 28 är en ideell förening för alla HBTQ-personer som älskar kultur. Vi brinner för att sprida och tillgängliggöra mer kultur av och för HBTQ-personer. Vi vill vara ett queert andningshål för alla som älskar kultur men som är trötta på heterotjafs och cisnormativa narrativ. I maj 2021 öppnade vi vår HBTQ-bokhandel och kulturscen på Mitt Möllan i Malmö och genom den fortsätter vi att arbeta för att vara en självklar mötesplats och scen för Malmös alla queers!
https://www.pagekulturscen.se/ 

BLÄCK arrangeras av Inkonst och har tidigare haft Susanna Alakoski, Yolanda Aurora Bohm Ramirez‬, Athena Farrokhzad, Anneli Jordahl, Lina Arvidsson aka Ariel Held, Johan Ehn, Adrian Malmgren, Jon Ely Xiuming Aagaard Gao, Johan Hilton, Sara Lövestam, Kristofer Folkhammar, Alex Alvina Chamberland, Rickard Söderberg och Mats Strandberg som gäster. BLÄCK stöttas särskilt av Kulturrådet.

 

Vårens kommande BLÄCK:
12/4 Kayo Mpoyi + Mona Monasar

  • 15/3 2022
  • 19.00–21.00
  • Fri entré