Inkonst

17–19/2
Bombina Bombast “Local Hero Part 2”

Wonder Woman klår Athena i svettig superhjälteshow

… eller Iliaden eller We Were Here Before the Copyrights And There’s No ”Sue” In Super Hero™ (Please Don’t Sue Us)”

Detta är den tredje föreställningen i serien om superhjältar och copyrightlagar där Bombina Bombast sedan 2014 utmanat de regler som skyddar kända och älskade karaktärer, kostymer och storylines.

Begreppet Super Hero™ är patenterat av de rivaliserande amerikanska serieförlagen Marvel och DC. I USA är straffet för mord lindrigare än det för otillåten användning av skyddat material. Men vilka lagar kan, eller bör, vi bryta mot för att göra något gott?

Hittills har Bombina Bombast i sitt utforskande av superhjältar nästan blivit stämda av Disney (som äger Marvel), svettat sönder tolv Spidermandräkter, turnérat Norden runt och slagits för sina hjältar med sin kännetecknande DIY-estetik, direkta publiktilltal och hisnande uppvisningar i stage-fight. Nu har deras upproriska hjältar tröttnat på att sparka uppåt och vänt tillbaka till rötterna för att bevisa för storföretagen att superkrafter fanns här före copyrightlagarna. Med hjälp av Iliaden berättar de hur Hollywood inte har ensamrätt på moralisk epik med gudalika hjältar. Athena kom före Wonder Woman och toga trumfar cape. Showtime!

Bombina Bombast är ett turnerande scenkonstkompani med bas i Malmö. Sedan starten 2011 har de skapat över 30 originalverk för scen och film och turnerat i Norden, Kina, Spanien och Nederländerna. Kännetecknande för deras arbete är mötet mellan scenkonst och innovativa teknologier med fokus på virtual reality.

Koncept: Emma Bexell & Stefan Stanisic (Bombina Bombast) | På scen: Julie Lindvik, Jerk Ohlson Westin, Andrea Vik, Olof Yassin | Med stöd av: Region Skåne, Kulturbryggan.

På svenska, engelska, norska.