Inkonst

13/10
Bullret Jazzklubb pres. Isabell Gustafsson-Ny: Rotsystem

En av Sveriges mest spännande kompositörer med nytt album i kappsäcken.

ROTSYSTEM

Min mormors förfäder och förmödrar har bott på samma plats – platsen där jag föddes – så långt tillbaka som arkiven sträcker sig. I tre hundra år och mer har vi stått och tittat på samma berg, samma älv. Jag, min mor, mormor och de före. Om jag inte kommer tillbaka, är jag den första. Att svika. Är det att svika?

Jag säger alltid ja när någon frågar om jag ska komma tillbaka.

Isabell Gustafsson-Ny är pianist och kompositör uppvuxen i Gagnef, numera med bas i Stockholm. 2016 tog hon kandidatexamen i jazzpiano från Kungl. Musikhögskolan och gav samma år ut skivan Isabells sekt – Kalejdoskop på Armadillo recordings som mottogs med fina recensioner. Under vintern och våren har hon turnerat som keyboardist med Sara Parkmans hyllade skiva Vesper samt med lika skivaktuella Deerest. Nu är hon åter igen aktuell med ny, egen musik och släpper det efterlängtade albumet Rotsystem den 22 april 2020.

Rotsystem är ett album om platser och hemman som dröjer sig kvar. De hem vi bygger åt oss själva i människor och städer, rummen vi vuxit upp i och sedan lämnat. Här ryms bergen (så långt bort att de blir blå), skogen, de igenväxta stigarna, de stängda gruvhålen och riksvägens välbekanta kurvor. Ekot av mormor i fäboden om somrarna, farfar i gruvan. Här ljuds traditioner och ansvar gentemot tidigare generationer. Med förgreningar till frijazz, visa, kammarmusik och pop utforskar albumet betydelsen av hemmaplatser och rötter som förankrar oss i jorden, historien och vidare in till varandra.

Musiken tar plats och rör sig som människokroppar / himlakroppar / samhällskroppar / bergskroppar / trädkroppar / blodkroppar / huskroppar.

I både text och musik finns ett medvetet samspel mellan det mjuka och det som skaver vilket tillför en innerlighet och nerv, men också en särskild skörhet. Isabell Gustafsson-Ny har skrivit samtliga texter och musik, där improvisationerna och bandets medlemmar ges stort utrymme. Konstellationerna på den nya skivan växlar lekfullt från avskalad trio till storslagen oktett med gäster på saxofon och synth.

Bandet består av personligheter såväl som instrumentala funktioner, och utifrån det har helheten vuxit fram. Deras olika musikaliska bakgrunder breddar den soniska paletten och ger musiken liv. De konstnärliga samspelen är centrala, både i musiken men även i det visuella uttrycket. Omslaget är skapat konstnären Johanna Hästö, som en del av ett längre samarbete. Dess form har långsamt vuxit fram genom brevväxling och åtskilliga lyssningar på musiken.

Rotsystem är musik, men också konst och fria texter utan toner. Det är ett resultat av att söka och finna skärningspunkter mellan genrer, konstnärskap, uttryck och skarpa iakttagelser om vår samtid och dåtid. Det noggranna allvaret löper som en glödande tråd genom albumets alla spår, och slår sedan rot efter 39 minuter.

ETT ROTSYSTEMS UPPBYGGNAD OCH STRUKTUR

Albumet Rotsystem är inspelat 17-18 maj 2019 av Janne Hansson i Atlantis Studio.
Mixat av Göran Stegborn i Studio Unit 7, och mastrat av av Johannes Ahlberg. Rotsystem släpps som gatefoldvinyl, cd samt digitalt på PACAYA records den 22 april 2020.

Grafisk form är gjord av Tora Kirchmeier. Omslagsbilden är skapad av Johanna Hästö, som en delav ett längre konstnärligt samarbete. Ett samarbete som sedan fortsatte i Hästös utställning Ställföreträdande Folkhemskällare på Galleri Svarta Gran i Borlänge

– Det finns något i hennes bilder som genljuder inom mig. Utmanar och värmer, väcker frågor och förundrar. Och jag är intresserad av den där skärningspunkten, säger Isabell Gustafsson-Ny.