Inkonst

8–9/2
Cullbergbaletten “HYPER” + “Against the Current, Glow”

Dubbelkväll med dans i världsklass

Världspremiär för Cullbergbalettens och koreografens Margret Sara Guðjónsdóttir senaste verk som visas som en dubbelkväll tillsammans med ett solo av Cristian Duarte.

I sitt första verk för Cullbergbaletten ifrågasätter Margrét Sara Guðjónsdóttir effekterna av det sociopolitiska samhället vi lever i. Verket rör sig på ytan av och i de djupa lagren av verkligheten och i kropparna som försöker stå ut. HYPER visar essensen av det stora, mänskliga dramat som ett skrik från kroppen till betraktaren. Genom de fyra dansarnas kroppar får publiken uppleva extrema interna och känslomässiga tillstånd. Föreställningen kryper tyst under skinnet, glider omkring och konfronterar den kroppsliga ytan som en inkörsport till vad som ligger under och bortom vår ytliga fasad. HYPER avväpnar i sitt stilla anslag och ger åtkomst till en helande aspekt genom att konfrontera det innersta i den gränslösa kroppen med en alternativ verklighet av njutning och smärta som kommer av att dyka ner i hypertillstånden. 
I soloverket Against the Current, Glow, utgår koreografen Cristian Duarte från idén om en expedition in i djupet av en dansares sensoriska arkiv och en mashup mellan tidigare och nya verk, mellan vad som hänt och vad som ska hända och hur denna samexistens påverkar dansarnas rörelseval och koreografi.
Cullbergbaletten har dansat över hela världen och under årens lopp samarbetat med en mängd nationella och internationella koreografer och scenkonstnärer. Baletten grundades 1967 av Birgit Cullberg och kompaniet har idag 16 dansare från nästan lika många länder. Sedan starten har dansarnas scenpersonligheter, kreativitet och tekniska styrka varit kompaniets kännetecken. Sedan 2014 är Gabriel Smeets konstnärlig ledare.

Margrét Sara Guðjónsdóttir har tidigare arbetat med bl a Gisèle Vienne, Erna Ómarsdóttrir, Jan Fabre, och Constanza Macras. Numera turnerar hon med egna verk där intimitet ofta är ett centralt tema. Hyper är hennes första verk för Cullbergbaletten.

Cristian Duarte har varit verksam som dansare och koreograf sedan 1994 och har sin bas i São Paulo, Brasilien. Han tog examen från PARTS i Bryssel och 2013 var Cristian Duarte knuten till DOCH i Stockholm som en del i hans magisterexamen i koreografi.

HYPER: Koreografi, scenografi och kostym: Margret Sara Guðjónsdóttir | Ljuddesign: Margret Sara Guðjónsdóttir i samarbete med David Kiers | Ljusdesign: Martin Beeretz | Dansare: Adam Schütt, Anand Bolder, Eleanor Campbell, Vincent Van der Plas | Musik: Texas, Nathalie Merchant, Warner Music | Repetitionsledare: Jane Hopper | Kostymassistent: Tuva Danhard | Kostympraktikant: Cecilia Karlsson

Against the Current, Glow: Koreografi: Cristian Duarte | Musik: Tom Monteiro | Ljusdesign: Niklas Jurander | Kostym: Marita Tjärnström | Med: Samuel Draper (8/2) Daniel Sjökvist (9/2)