fbpx
Inkonst

3–4/10
DEVOTED – Dijle Neva Yigitbas & Lisa Janbell

Det meditativa i det punkiga, det mjuka i det hårda och det oövervinnerliga i det bräckliga. Devoted är en symbios av akustiska och elektroniska ljudlandskap, i kaos och harmoni. Där rörelser möts och bildar frekvenser.

DATUM: 3–4/10
DÖRRAR: 18.30
PÅ SCEN: 19.00
LÄNGD: 45 MIN

I DEVOTED bjuds publiken in till ett koreografiskt experimentellt ljudlandskap som ägnar sig åt hängivelsen till nuet och nuets kontraster. DEVOTED undersöker det meditativa, i det punkiga, det mjuka i det hårda och det oövervinnerliga i det bräckliga.

Lisa är koreografen och dansaren som arbetat med ett utforskande av samhörighet i det transcendentala med ceremoniella danspraktiker och techno.

Dijle är konstnären, kompositören och musikern som kombinerar konst och musik med insikter från meditation och konstnärliga arkiv. Genom att blanda olika tekniker och uttrycksformer skapar hon en dynamisk och nyskapande konstnärlig vision som berör och inspirerar.

Första gången möttes de i Lisa Janbells verk Trans[e]ición (2015). Nu är de tillbaka tillsammans i en ny process, helt hängivna till vad som kan uppstå i skärningspunkten mellan musik och dans. DEVOTED. 

Lisa Janbell har tidigare presenterat verket Lead Us på Inkonst.

BIO

Lisa Janbell är dansare och koreograf, baserad i Stockholm. Med en utbildning i folkdanspraktiker på Kuba och dansarutbildning i Brasilien samt antropologi på Stockholms Universitet är Lisas praktik och koreografiska arbete specialiserat på rituellt performance och ceremoniella danspraktiker. Som ett centralt tema i hennes arbete utforskar hon kollektivitet i relation till det undermedvetna. Det konstnärliga arbetet formas genom förslag, att tillsammans leta efter en plats och ett öppnande till det transcendentala. Med strävan om att nå en djup närvaro och ett gemensamt vetande. Genom ett feministiskt och intersektionellt perspektiv lyfts emotionellt arbete, mjuka värderingar och formandet av omsorgsfulla rum. Denna konstnärliga strategi manifesterar sig i varma och välkomnande rum och miljöer där publiken kan vila och hämta kraft i detaljerade texturer av rörelsematerial och generösa koreografiska kompositioner som exempelvis Trans[e]ición (2015) Trans[e]ición club edition (2016) Studio Barnhus A/V Show (2018) KONTAKT (2020) Lead us (2021) SEARCH (2022). Lisa Janbell är den andra hälften av performanceduon Dos Oké och den konstnärliga ledaren för det svensk-kubanska danskollektivet SOMOS sedan 2012. Lisa Janbells egenproducerade verk har turnerat i Sverige, Europa och på Kuba. Hon har utfört beställningsuppdrag för bland andra Studio Barnhus med spelningar på Sónar (Barcelona) Way Out west (Göteborg) och Cirkus (Stockholm). Under 2022 utvecklar Lisa gruppverket SEARCH med åtta dansare på HALLEN i Farsta samt två performanceverk med Dos Oké på Fylkingen.

Dijle Neva Yigitbas, även känd som Neva Deelay, är en självlärd konstnär och musiker som är bosatt i Stockholm. Hon smälter samman normkritiska teman med hyperrealism och skildrar scener från sitt liv i både Turkiet och Sverige. Dijle Neva Yigitbas konstnärliga praktik utforskar gränslandet mellan konst och musik. Hon har hängivet övat en av världens äldsta meditationstekniker, vipassanameditation sen 2018, och är certifierad som lärare i kundaliniyoga. Genom att använda ljud för att förmedla känslor skapar hon berättelser genom frekvenser. Hon växlar mellan improvisation och förinspelade ljudmattor och inspirerar publiken att skapa sina egna unika upplevelser och perspektiv. Med en bakgrund som DJ sedan 15 års ålder har hon vidareutvecklats till producent, kompositör, ljuddesigner och storyteller. Genom årens lopp har hon skapat musik till flertalet teaterpjäser, reklamfilmer, dokumentärer och liknande produktioner. Dessutom har hon producerat en kortfilm som för närvarande utvecklas till en långfilm. Dijle driver sitt eget produktionsbolag och engagerar sig i flera konstnärliga projekt inom scenkonst och film. Hon har arbetat vid välrenommerade institutioner såsom Unga Klara, Riksteatern och Malmö Stadsteater och är för närvarande involverad i en samproduktion på MDT. Läs mer här.

CREDS

Musik och koreografisk komposition: Dijle Yigitbas and Lisa Janbell
På scen: Dijle Yigitbas and Lisa Janbell
Scenografi, ljusdesign och kostym: Josefin Hinders
Ljudtekniker och ljudkonstnärliga öron: Clara-Fia Tapper och Sade Kassiri
Dramaturg: Karina Sarkissova
Foto: Kajsa Lorentzon

Samproducerat av Inkonst, MDT och HALLEN med stöd av Kulturrådet och Stockholmsstad