Inkonst

25/10
Drew McDowall (Coil) ”Time Machines” Live + 55 Cancri e

Coil-samarbetaren breder ut sina vingar över Bergsgatan

Musikhistoria skrivs när Coil-samarbetaren breder ut sina vingar över Bergsgatan med detta mytomspunna aurala alkemi-stycke. 55 Cancri e bereder vägen med Malme-melankoli.

Vi har jobbat länge på att få Drew McDowall till Inkonst och nu händer det äntligen. Time Machines var ett sidoprojekt av legendariska bandet Coil som tillsammans med modularsyntmästaren McDowall skapade dramatiska ljudlandskap vävda av mystik och hallucinogener. Albumet med samma namn släpptes 1998 och består av fyra stycken drone-verk som är designade att efterlikna effekterna av de sinnesförändrande kemiska sammansättningar som dess titlar beskriver. Låten ”7-Methoxy-β-Carboline: (Telepathine)” är till exempel tänkt att försätta den uppmärksamme lyssnaren i ett närmast ayahuasca-liknande tillstånd.

Enligt legenden skapade McDowall det första demot till Time Machines efter att ha experimenterat med trans-framkallande tibetansk musik, en känd inkörsport till tyngre grejer som alla vet. Coils John Balance beskrev sedan albumet som ett försök att framkalla ”temporal slips”, alltså den där upplevelsen av att glida ur tiden som bara fantastisk musik kan framkalla utan just kemisk hjälp. Och nu händer det i Malmö.

https://youtu.be/J8gkoI8QlL4
Innan vi låter klockorna smälta på Bergsgatan så presenterar vi 55 Cancri e live. Det här är en bokning från de innersta hjärtkamrarna, lite för Sara Hausenkamp är en integral del av Inkonsts kvälls-crew, men framförallt för att hon gör alldeles ljuvligt vemodig musik, briljant framförd utan stora gester. Det är som att hon stillsamt skivar brustna hjärtan med mandolin.

55 Cancri e Bandcamp