Inkonst

2/9
En kväll om Åke Hodell

Avant-garde poesi i samtal och performance

Tillsammans med Pär Thörn, Magnus Haglund och Elena Wolay hyllar och pratar vi om avant-garde poeten Åke Hodell. Pär Thörn kommer också att framföra det kultförklarade verket “igevär”.

Mångsysslande författaren, ljudkonstnären och poeten Åke Hodell (1919–2000) är full av oväntade kopplingar både bakåt och framåt i tiden. Han framträdde med humorn och bredden i ett konstnärskap som sträcker sig från barnpjäsen “Rännstensungar” till de dadaistiska mästerverken “gevär” och “Bruksanvisning för symaskinen Singer Victoria”. Hodells historia blir som en sammanfattning av 1900-talets katastrofer och utopier.

Magnus Haglund är en svensk journalist och författare. Han skriver främst om musik, konst och litteratur samt grottat in sig i åratal om poeten Åke Hodell som resulterade i en bok om poeten som kom ut 2009 på bokförlaget Natur & kultur. Boken är den första större presentationen av Åke Hodells livsverk och innehåller mycket aldrig tidigare publicerat material, i både text- och bildform.

Pär Thörn föddes 1977 i Uddevalla, men är numera verksam i Göteborg efter flera år i Berlin. Thörn är författare och elektronmusiker. Sedan 2007 har han betraktats som en av de mest spännande och betydelsefulla unga författarna i Sverige. Han arbetar ofta konceptuellt med upphittat material. Men detta grepp sidoställs med ett associativt berättande. I sin musikaliska praktik betonar han det slumpmässiga i radion och det mekaniska i bandspelarna (vilket är att betrakta som hans huvudinstrument). Thörn samarbetar kontinuerligt med turntablisten Ignaz Schick, gitarristen Ian Douglas Moore, serietecknaren Lars Krantz och författaren Andrzej Tichý. Förutom att medverka i samtalet så kommer Pär att bjuda på en tolkning av “igevär”.

Samtalsledare för kvällen är vår musikproducent Elena Wolay som förutom detta är en Hodell-fantast och radiojournalist.
Arrangör
Inkonst