fbpx
Inkonst

27–28/3
Alma Söderberg “Entangled phrases”

Dans med hela kroppen som musikinstrument.

En magisk hybrid mellan konsert och dansföreställning med tre personer på scen som tillsammans väver ihop hundratals rytmer med hela kroppen som redskap. Måste upplevas!  

Hon har kallats för “ett rytmiskt underverk” och har tagit emot flera priser och utmärkelser. Med sin bakgrund i flamenco och en stor kärlek till hiphop skapar Alma Söderberg föreställningar som “lyssnar till rörelser”. I Entangled Phrases arbetar hon för första gången tillsammans med två andra dansare på scen som tillsammans med henne skapar en fyllig väv av röst, ljud och rytmer.

Att spela flera rytmer ovanpå varandra kallas polyrytm, och i detta verk används det inte bara som en teknik för att skapa grooves och ljudlandskap utan också som en metafor för förmågan att hålla flera tankar i huvudet samtidigt. I en värld fylld av rädsla och förenklade sanningar blir polytrytmen ett motstånd som kräver känslighet, gemenskap och lyssnande för att hantera komplexitet och förändring.

Alma Söderberg är koreograf och konstnär som arbetar med musik och dans. I sina verk använder hon sin röst och kropp för att spela på rummet som om det var ett instrument. Hennes arbete handlar om hur vi lyssnar medans vi ser; förhållandet mellan örat och ögat. Denna praktik har hon arbetat fram i ett antal soloföreställningar där hon utvecklat ett idiorytmiskt sätt att skapa. I de två pågående musikprojekten wowawiwa och John the Houseband har hon arbetat i samarbete med Anja Muller, Dennis Deter, Hendrik Willekens, Roger Sala Reyner och Melkorka Sigridur Magnusdottir. Entangled Phrases är den första som hon bjuder in andra artister (Anja Muller och Angela Peris Alcantud) att dela den praxis som hon har utvecklat för att göra solouppträdanden. I alla sina verk samarbetar hon nära med ljudkonstnären Hendrik Willekens.

Regi: Alma Söderberg | Koreografi & dansare: Anja Muller, Angela Peris Alcantud, Alma Söderberg | Ljud: Dechat “Hendrik” Lewillekens | Ljus: Pol Matthé | Dramaturgi: Igor Dobricic | Konstnärliga råd: Anja Röttgerkamp | Teknisk produktion: Nele Verreyken | Produktion: Manyone | Samproduktion: PACT Zollverein (Germany), Norrlandsoperan, Kunstencentrum BUDA (Belgium) inom ramen för apap-Performing Europe 2020 – co-founded by Creative Europe Programme of the European Union. | Med stöd av: Vlaamse Gemeenschap, Kulturrådet | Residens: Tanzfabriek (DE), Inkonst.

Entangled Phrases har premiär den 8 mars på PACT Zollverein i Essen, (DE).