Inkonst

3/11
FC Bio: From Nowhere

Sverigepremiär för den internationellt hyllade och flerfaldigt prisbelönade 'From Nowhere'.

Tre tonåringar kom till USA som barn och pluggar nu på ett gymnasium i Bronx. Som sina jämnåriga vill de hänga med vänner, bli kära och planera för college, men i motsats till sina amerikanska klasskamrater är de papperslösa och lever under ett ständigt hot. Ett hot om att bli borttvingade från den värld som de känner som sin – men som myndigheterna inte menar är deras.

Internationellt hyllade och flerfaldigt prisbelönade From Nowhere handlar om DACA – Deferred Action for Childhood Arrivals – och om människorna som finns bakom begreppet. Den skrämmande aktuella filmen har svensk premiär den 3 november och Inkonst har nöjet att kunna bjuda in till en specialvisning på premiärdagen.

”Filmen är oerhört viktigt just nu, när DACA är nere för räkning och så många människor drabbas av konsekvenserna. Sen tycker vi också att filmen är en fin påminnelse inför just Allahelgonhelgen. Vi lever en kort stund här på jorden och att det är absurt hur vi använder den tiden; hur vi skapar gränser mellan platser och människor och hur födelseplats, som bekant, har blivit avgörande för ett livs öde. ”

”I Sverige har ju situationen med afghanska flyktingar som hotas med utvisning till ett land där de i praktiken inte vuxit upp, väckt viss uppmärksamhet. Det här är högaktuella, komplexa och livsavgörande frågor som förtjänar allmänhetens intresse och vi är jätteglada att Inkonst och andra klubbscener runt om i Sverige vill ta filmen till sin publik.”

– Nils-Thomas Andersson, FC BIO

Vad är DACA?

DACA –  Deferred Action for Childhood Arrivals – infördes 2012 som ett presidentdekret. Det ger barn och unga som förts in i USA illegalt av sina föräldrar tillfällig frist från utvisning, ett socialförsäkringsnummer och tillstånd att gå i skolan och få arbeta.
Under valrörelsen 2016 hamnade programmet i fokus och Trump lovade att som president omkullkasta Obamas åtgärd. I september 2017 meddelade presidenten att programmet avslutas – men gav kongressen sex månader på sig att enas kring en lösning. Något som hittills varit omöjligt.
Klockan tickar för ”drömmarna” (som de antagna i programmet kallas) och runt om i USA pågår protester.  • 3/11 2017
  • 17.00-19.00
  • 50 :-