fbpx
Inkonst

23/11
Felix Tani Trio möter Jonas Kullhammar och Roland Keijser

Några av den svenska jazzens främsta.

Felix Tani har än en gång satt samman en supergrupp som gästar Malmö. Ett möte mellan tenoristerna Roland Keijser, Jonas Kullhammar och Felix Tani Trio.

Medverkande:
Jonas Kullhammar, sax
Roland Keijser, sax
Felix Tani, piano
Simon Peterson, bas
Pa Tollbom, trummor

Utan Jonas Kullhammar vore svensk jazz något annat än det är idag. Med sin smittande energi och humor har han befruktat musiksverige på många sätt och många sammanhang sedan debuten år 2000. Egna skivbolaget Moserobie, medverkan på över 150 skivor och otaliga gigs med band som Jonas Kullhammar Quartet, Kullrusk Nacka Forum. Kullhammar har även samarbetat med artister som The (International) Noise ConspiracyCarlos GarnettNicolai DungerSalem Al FakirThe HivesChick CoreaBob hundDungenAmason och The Soundtrack of Our Lives med flera.

Roland Keijser har obehindrat rört sig mellan olika genrer och stilar utan att förlora sitt personliga uttryck. Han har en lång och brokig musikerbana bakom sig i flera grupper och sammanhang sedan 1960-talet och spelat såväl progressiv rock som världsmusik, svensk folkmusik och jazz. Som få andra har han en enastående förmåga att kunna knyta ihop skilda musiktraditioner på ett naturligt och självklart sätt, och att hitta övergångarna mellan det som förenar musik från olika kulturer. Detta präglar också hans eget komponerande. Keijser är musikanten som lika gärna spelar amerikansk jazz, traditionell folkmusik från Marocko eller Dalarna, och gör det med den djupaste kunskap om musikens innersta väsen. Att verkligen kunna improvisera och virtuost traktera alla de instrument som han behärskar kräver gedigen musikalitet. På sitt huvudinstrument, tenorsaxofon, tillhör Keijser sedan flera decennier en av landets främsta jazzmusiker, väl förtrogen med musikformens olika uttryck.

Support: Fanny Gunnarsson
Fanny Gunnarsson är pianist, sångerska och kompositör med Malmö som bas. Hon kan bland annat höras i sitt egna band, Fanny Gunnarsson Quartet (SE), samt i Cure-a-Phobia (SE) och We Float (SE/NO). Utöver det har hon spelat med många av Sveriges största jazzmusiker såsom Nisse Landgren, Lina Nyberg och Jonas Kullhammar. Med ett antal skivsläpp i ryggen och ständigt nya projekt på gång har hon etablerat sig som en del av den nya generationen på den svenska jazzscenen.