13–15/10
Female Prayers – The Sacred & The Secular by Nevin Tuna Erönde
A performative audiovisual installation experience based on the idea that one day we will hear female/non-binary voices calling for prayer in public spaces around the world
13/10 kl. 18:30/20:00
19.00 – Artist Talk with Nevin on the Small Stage
14/10 kl. 19:00
15/10 kl. 14:00/15:00
65kr
30 min
English
performative audiovisual installation
Doors 30 min prior the performance
Female Prayers – the sacred & the secular är en performativ audiovisuell installationsupplevelse. Arbetet bygger på tanken att vi en dag kommer att höra kvinnliga/icke-binära röster som uppmanar till bön i offentliga utrymmen runt om i världen. Vad skulle det säga oss om samhället om kvinnliga röster tog plats i det offentliga? Verket är ett fridfullt budskap, där konstnären Nevin Tuna Erönde, använder ljudlandskap, film och upplästa brev, som ett medium för att utforska dolda patriarkala och rasistiska strukturer, social-kulturella-religiösa konstruktioner och de traditionella könsrollerna genom linsen av intersektionalitet.
Berättelsen i stycket utspelar sig genom upplästa brev adresserade till hennes avlidne mormor, som var en praktiserande muslim och bodde i Istanbul. Varje brev representerar ett livstema och minnen från hennes uppväxt. I det visuella återkopplar och reparerar Erönde sin koppling till sin mormor och drar paralleller mellan de muslimska böneritualerna, och sin egen yogapraktik med stämningsfull bildkonst och rörliga bilder från olika stadsplatser och fredagsböner ledda av kvinnliga muezziner.
Installationsupplevelsen är inspirerad av den muslimska fredagsbönen och Marina Abramovics “Method for Treasures”. En metod som bryter ner gränserna mellan iscensättning och publik, och där de performativa inslagen bidrar till att skapa en känsla av gemenskap i rummet. Publiken kommer att sitta på ett golv täckt av mattor som om de skulle delta i en fredagsbön i en moské, omgiven av fyra videoprojektionsdukar. Upplevelsen börjar med en symbolisk vattenrening och mot slutet av installationsupplevelsen blir det en guidad bön (Prayer of Light) och en 360-gradersvy från Istanbul med kvinnliga röster som uppmanar till bön. Det fysiska rummet, ritualerna och ljudlandskapen sätter ramarna för narrativet och skapar samtidigt en känsla av gemenskap i rummet. Publiken ÄR en medskapare av utrymmet.
Nevin Tuna Erönde (konstnärlig ledare, ljudartist, producent)
Suvi Andrea Helminen (videoredigering)
Kristian Hverring (Ljud, mixning, mastering)
Ingeborg Okkels (Ljud)
Heli Sorjonen (Fotografi)
Stephanie Degiorgio (Bildkonst)
Nevin Tuna Erönde (f. 1974, Danmark) tog examen från University of Salford, B(Sc) Music, Acoustics & Recording 2003. Kompositör och ljudartist med stort fokus på mångfald i berättande. Hennes konst bygger på erfarenheter från hennes eget liv, från vilka hon tematiserar intersektionalitet (genus, etnicitet), med hjälp av ljudkonst som medium för att fokusera på kulturella och sociala frågor. Arbetade som ljuddesigner inom datorspelsbranschen 2006 – 2016. Var med och grundade Game Girl Workshop 2010. Ett workshopkoncept som lär unga tjejer att göra datorspel baserat på sina egna berättelser och erfarenheter – organiserar och genomför workshops i Danmark, Dubai, Sverige och de palestinska områdena.