10–11/6
Feministisk festival 2017
Workshops och samtal
Under lördag och söndag 10-11 juni kan ni ta del av Feministisk Festival på Inkonst! Programmet erbjuder bland annat DJ workshop, workshop i hantverk, syjunta men även samtal om bland annat ämnen som sexism, feminism och miljömedvetenhet och FN:s globala mål 2030.
Feministisk festival Malmö kommer i år att erbjuda ett brett utbud av workshops, föreläsningar, konserter, seminarier, mötesplatser, filmvisningar med mera på Inkonst, Panora och Stadsarkivet. Malmö feministiska nätverk bjuder in till en folkfestival i feminismens namn. Festivalens dagsprogram 9-11 juni är gratis. Festivalen är öppen för alla. Det spelar alltså ingen roll vem du är eller vilka kunskaper du har eller inte har. Vi fokuserar på aktivism, aktivitet, kunskap, kultur och att skapa en trygg plats där alla kan delta, träffa nya människor och ha kul.
På fredag kväll invigs festivalen på Panora med ett fullspäckat kulturprogram med bland annat stand up, poesi och dans. Lördag kväll är festivalens stora festkväll. Då håller vi till på Inkonst och dansar till grymma DJs och artister.
Eftersom festivalen är gratis behöver du inte köpa biljetter; det är bara att skriva upp datumen i kalendern och komma! På lördagens fest på Inkonst så kommer det vara inträde efter kl 23, men innan dess så är det gratis att komma in. Det är också en åldersgräns på 18 år på festen som börjar kl 18.
LÖRDAG PÅ INKONST (Stora scen, Lilla scen & Blackboxen)
10.15-11.45
Hur kan du förändra jobbet?
Arrangör: Malmö LS (Syndikalisterna)
Föreläsning om bland annat kollektivavtal och strejkrätt, samt workshop om hur det går att ta tillvara den kunskapen i praktiken och att föra kamp.
11.45-12.45
Hur vävs handarbete och feminism samman?
Arrangör: Förenade progressivt hantverk
12.00-13.00
Albanien –Från kommunistisk isolering till kvinnor, fred och säkerhet
Arrangör: Operation 1325 & Styrelsetraineeprogrammet
Albanien styrdes fram till 1991 av diktatorn Enver Hoxha som försvårade för befolkningen att resa utomlands, att ha internationella utbyten eller ta emot influenser utifrån. Gränserna bevakades av medborgargarden och underrättelsetjänsten kontrollerade albanernas åsikter. Idag samarbetar Operation 1325 med en albansk kvinnoorganisation för att agendan om kvinnor, fred och säkerhet ska bli känd i Albanien. Det innebär att kvinnor ska ha rätt att delta i politiska beslut om fred och säkerhet, delta i arbetet för fred och säkerhet och att definiera perspektiven av kvinnor, fred och säkerhet. Under seminariet kommer vi att samtala om hur vi arbetar i Albanien, om människor vi samarbetar och vad som berör dem och även hur 1325 agendan för kvinnor, fred och säkerhet driver jämställdhet i Sverige. Våra styrelsetrainees kommer att berätta om hur det går att öka kvinnors deltagande och ledarskap.
13.00-14.00
Handarbete då, nu och i framtiden
Arrangör: Förenade progressivt hantverk
13.15-15.00
Prova på musik med Mosaik!
Arrangör: Mosaik/ Studieförbundet Vuxenskolan/ ABF/ Popkollo & Arena 305
Obs! Separatistisk programpunkt för kvinnor och transpersoner!
MOSAIK riktar sig till tjejer och/eller transpersoner mellan 12-25 år, som vill syssla med musik. Workshop där du kan testa att vara DJ, låtskrivning, prova olika instrument och ljudteknik, prata om musikbranschen med mera.
14.00–15.00
Det sexualiserade våldet
Arrangör: Ung Vänster Skåne
Under detta föredrag kommer det att pratas om det utbredda och normaliserade våld som riktas mot oss kvinnor, just för att vi är kvinnor. Sexualiserat våld kan handla om allt från en kommentar på stan, till en våldtäkt eller misshandel. Det är ett våld som skiljer sig mycket från andra typer av våld, bland annat för att det är är väldigt vanligt, väldigt nedtystat och väldigt sällan anmäls.
14.15-15.45
Feministiska mötestekniker: för mer demokratiska möten
Arrangör: Vardagens civilkurage
Är du trött på sega möten är detta en programpunkt för dig! Under Vardagens civilkurages workshop kommer vi att träna praktiskt för att tillsammans skapa mer demokratiska möten. Vi kommer att utgå ifrån en metod som utmanar den traditionella synen i form av toppstyrd maktfördelning. Istället kommer vi att öva på hur vi kan fördela makt med hjälp av olika ansvarsområden och funktioner under ett möte. Tillsammans kommer vi även uppfinna konkreta tekniker och verktyg för hur en kan ingripa mot härskartekniker. Vi använder oss av metoder som dialogövningar och rollspel där deltagarna tränar praktiskt och tränar på att samarbeta. Alla är välkomna att delta men det är begränsat antal platser. Först till kvarn!
16.00-18.00
Syjunta för systerskap och hållbarhet
Arrangör: Svalorna Indien Bangladesh
Med Syjunta för systerskap och hållbarhet vill Svalorna Indien Bangladeshs utlandspraktikanter skapa ett forum för att diskutera hur kvinnor kan stötta varandra och mobilisera sig för miljö och internationell solidaritet, specifikt genom att föra en hållbar livsstil. Vi vill uppmana människor att se över sin egen miljöpåverkan samtidigt som vi inspireras av kvinnors mobilisering och systerskap i Indien. Diskussioner sker samtidigt som vi försöker oss på ett praktiskt pyssel tillsammans – att virka/sy/fläta egna påsar till frukt- och grönt för att minska plastanvändning i vardagen.
SÖNDAG PÅ INKONST (Stora scen, Lilla scen & Blackboxen)
10.15-11.30
Workshop: Konsten att peppa!
Arrangör: ATIM Ungdomsjour
ATIM Ungdomsjour jobbar med att peppa ungdomar som skickar olika frågor till oss. Att peppa, stötta och stärka är vårt främsta uppdrag när vi möter unga via mail, chatt och telefon. Vanliga ämnen vi möter är kroppskomplex, ätstörningar, ångest, depression och stress. Denna workshop handlar om hur vi kan peppa andra och oss själva. Det är lätt att vara hård mot sig själv och känna att en inte räcker till, inte är tillräckligt duktig, smal, snygg etc. eftersom att samhället ställer många krav och varje dag överöser oss med normer om hur en ”ska” vara och se ut. Målet är att denna workshop ska skapa en peppig stämning där deltagarna går därifrån och känner sig peppade och stärkta och kanske till och med har fått en ny vän, vem vet!
10.30-11.30
Klassamhället och könsmaktsordningen –En kärlekshistoria
Arrangör: Ung Vänster Skåne
Vi lever idag i ett klassamhälle och i ett system där kvinnor underordnas män, könsmaktsordningen. Hör Vilma Bolding föreläsa om hur klassamhället och könsmaktsordningen förhåller sig till varandra, både genom historien och idag, och om varför det är som det är.
11.45-12.45
Workshop i feministiskt självförsvar
Arrangör: Ung Vänster Skåne
Feministiskt självförsvar är ett självförsvar grundat av tjejer för tjejer och syftar till att stärka tjejer som grupp och som individer. Det feministiska självförsvaret är svar på det sexualiserade våldet, allt från att bli kallad för hora till våldtäkt eller misshandel. Passet är tjejseparatistiskt och riktar sig till alla som definierar sig som tjejer.
Det feministiska självförsvaret består av både en teoridel där vi diskuterar feminism och könsmaktsordning och en fysisk del där vi lär oss tekniker att försvara oss. Genom det feministiska självförsvaret skapar vi också ett rum där vi kan diskutera våra erfarenheter utan någon snubbe som stör. Genom självförsvaret lägger vi skulden där den hör hemma, på de som utövar sexualiserat våld.
Obs! Separatistisk programpunkt för de som identifierar sig som kvinnor!
12.00-13.00
Känslor och gränser – teaterworkshop för barn 5-12 år.
Arrangör: Virrvet
Workshop om att kunna uttrycka sig på olika sätt, om känslor och vad gör en när någon eller ngt gör oss ledsna och arga? Det upptäcks tillsammans genom roliga teaterövningar.
Workshopen görs i vårdnadshavares sällskap och det är först till kvarn som gäller.
12.00-13.00
Feminism och miljörättvisa
Arrangör: Jordens Vänner Malmö/Lund
Feministisk jordbrukskamp i Paraguay
– Maja Heide, Latinamerikagrupperna (30 min)
Exempel från fem månaders praktik i Paraguay hos den feministiska småbrukar- och urfolksorganisationen Conamuri. Byar som för 25 år sedan omgavs av skog omringas idag av enorma fält av genmodifierad soja och majs. Storföretagens mekaniserade produktion använder gifter som genom marken, med regnet och vinden sprids till småböndernas brunnsvatten, ekologiska odlingar och hönsgårdar. Organiserade småbrukare och urfolk kämpar både för rätten till mark att leva och odla på och för att kunna stanna i de byar de byggt upp sedan diktaturens fall 1989.
Varför den typiska klimatflyktingen är en kvinna
– Shora Esmailian, författare (30 min)
Sårbarhet är en av grundfaktorerna till varför en person blir klimatflykting. Ju mer sårbar du är desto större risk för att du blir klimatflykting när vädret ändras på grund av den globala uppvärmningen. Mer än 70 procent av alla som lever under en dollar om dagen och alltså är fattiga och saknar resurser för att hantera katastrofsituationer är kvinnor. I fattiga hushåll är det oftast kvinnor som får i sig den sämsta maten eftersom de ser till att alla andra familjemedlemmar får äta först vilket gör dem svagare och kvinnor i världens periferi är många gånger beroende av det jorden eller havet ger för sin överlevnad. När då vädret ändras eller klimatkatastrofer kommer allt oftare och mer intensivt är de de som drabbas först och värst.
13.30-14.30
Teater –Polismötet/Protokollet
Arrangör: Julis MagiskaTeater
Polismötet handlar om en kvinnlig polischef som innan ett viktigt möte i Malmö står och tänker högt för sig själv och blir avbruten av demonstranter. Sedan följer ett protokoll från det mötet.
14.15-14.45
Att engagera för jämställdhet i Kabul och på afrikansk landsbygd
Arrangör: Lyssnare utan gränser
Seminarium om erfarenheter från våra projekt i Afghanistan och Namibia.
”Sexism, islamism och feminism: Vad innebär detta?” Nahid Biglari, ansvarig för jämställdhetssektionen i Malmö FN-förening berättar och ger exempel från sin uppväxt i Iran och flykten till Sverige.
”Vad gör FN för jämställdheten?” Frida Lind berättar om FN:s internationella jämställdhetsarbete och ger exempel från sin praktik vid FN:s högkvarter i New York.
Filmvisning om FN:s jämställdhetsarbete: om flickor i Afghanistan.
Semiariet avslutas med prisutdelning. Vinnaren från frågesporten tilldelas ett pris.
15.30-17.00
ZOUK workshop
Arrangör: ZOUK Malmö
ZOUK är en sensuell pardans som härstammar från Lambada. Den dansas numera till modern musik och kännetecknas av mjuka rörelser som skiftar från intensiv till lugn energi. Många säger att ZOUK är den ultimata dansen där en rör sig vackert, lär sig dansteknik som en får nytta av i alla dansstilar och framför allt – har väldigt kul! Dansen är otroligt fascinerande och det är lätt att träffa många nya vänner. Passar ALLA, så kom och var med!
Festivalen är ett ideellt initiativ som bygger på engagemang och delaktighet från ett stort antal individer och gräsrotsorganisationer. Det är vi som tillsammans skapar festivalen! Festivalen har ett samarbete med Inkonst, Panora och Stadsarkivet som upplåter sina lokaler och bidrar med ett fullspäckat feministiskt klubbprogram, samt med ABF Malmö och Malmö stad som stöttar festivalen såväl praktiskt som ekonomiskt. Ett extra tack till Frida Enebro som gjort årets logga.
Hela programmet för festivalen hittar du här
Arrangör
Malmö feministiska nätverk
Mer info
feministiskfestival.se
www.facebook.com/feministiskfestival
Instagram: @feministiskfestival #femfestmalmö