30–31/3
fera – Ruby Nilsson
fera är vad Djävulen är för Gud: nödvändig och alltid närvarande i form av hot, terror och mörker.
fera, from Latin fera, wild animal, beast
fera, from Italian feriō, to injure
fera takes place at an unseen place
fera is what Orpheus and Eurydice isn’t
fera is Phaedra without D
fera is détournement
fera is the inflammatory space between over and under
here and there
it is the spatialisation of a specific ~ tension ~
not now but… soon
; the second before the blow
the moment before the knife cuts
the second before the light goes out
bam, poof
fera is black-box specific, that is, it’s devoid of spatial specificity
but still fera has three spaces
exterior
interior
and the passage between them
fera is dysphoria, simply and plainly put
fera is the world in becomi
ng-unbearable
fera is to some extent always impossible
fera is a new work by Ruby Nilsson and is made together with Ba Bladh, Andria Nyberg Forshage, Maja Lindström and
Em Silén.
Koncept, text och regi: Ruby Nilsson
Dramaturgi och text: Andria Nyberg Forshage
Ljud och musik: Em Silén
Ljusdesign: Maja Lindström
Kostymassistent: Ida Silfverdal
På scen: Ba Bladh och Em Silén
Poster: 2oo2, IG @2oooooooooooooo2
Ruby Nilsson är dramatiker, skribent och konstnär verksam i Malmö, Köpenhamn och Stockholm. Utbildad vid Det Kongelige Danske Kunstakademi och Södertörns Högskola. Hennes arbeten kretsar ofta kring relationen mellan skrivande och kropp, sedan något år tillbaka med ett allt tydligare fokus på (trans)feministiska tillblivelseprocesser. Ruby är projektets initiativtagare och har bjudit in och format föreställningens konstnärliga team utefter personer vars konstnärliga praktik resonerar med projektets koncept.
Ba Bladh är baserad i Köpenhamn och utbildad vid Det Kongelige Danske Kunstakademi. Hens konstnärliga praktik fokuserar på “queera” binära strukturer och att bryta upp linjär tid genom sina perfomances. Med bakgrund i internationell politik mixar hen teori med fiktion i skapandet av sina installationer och performances.
Andria Nyberg Forshage är skribent, curator, poet och oberoende forskare. MA i Estetik från Södertörns högskola. Hon är redaktionsmedlem för Paletten, tidskrift för samtidskonst samt publicerar essäistik, teori, poesi och experimentell text i sammanhang som inkluderar Paletten, Lulujournalen, Kontext Press, Datableed Magazine, Galleri Andréhn-Schiptjenko, Two Thirds North, Ett lysande namn m.m.
Maja Lindström är ljusdesigner och en av tre konstnärliga ledare för Institutet i Vitsaniemi. Hon är uppvuxen i Luleå, men har bott och arbetat flera år i Malmö och är nu baserad i Stockholm och Tornedalen. Hon är utbildad vid Stockholms konstnärliga högskola och Malmö högskola och har jobbat med scenkonst och/eller ljus inom talteater, dans, performance, objektteater och utställning.
Em Silén är kompositör, instrumentalist/sångare, producent, dj, ljudtekniker, konstnär och textförfattare som bor och är verksam i Stockholm. Hon är utbildad i elektroakustisk komposition vid Kungliga Musikhögskolan och tidigare medlem av studiokollektivet Drömfakulteten. Hos Drömfakulteten fördjupade hon sig i olika elektroniska klubbgenrer, började DJa samt antog sitt artist-alias rip ME, under vilket det allra mesta hon producerar får ta plats, med mottot “skända varumärket”. Under rip ME har Em gett ut musik sedan 2017, nu senast debutalbumet Libido på skivbolaget Cease2Exist.