fbpx
Inkonst

1/12
FILMBAR #17

En kväll med skånska kortfilmer

Filmbar bjuder in till en kväll med skånska kortfilmer: fiktion, dokumentärer, musikvideor, prisvinnare och premiärer, varav två världspremiärer!

Kvällen kommer bjuda på två kortfilmsblock med en spännande blandning av filmer – alltifrån dystopiska framtidsskildringar, ondska boendes i vattenrör, poetisk dansfilm och en äldre mans kärlek till BDSM. Filmblock 1 börjar 19.00 och Filmblock 2 ca 20.20. Kvällens DJ är filmskaparen Melanie Aronson. Från New York via Palestina har hon nu landat i Malmö och arbetar här med flertalet dokumentärproduktioner. Hon är också regissör till filmen ”Refuge” i Filmblock 2.

Välkommen till en helkväll med de senaste talangerna inom skånsk kortfilm i sällskap av snacks och musik – baren är öppen!

19.00 – FILMBLOCK 1

MR SUGAR DADDY – MALMÖPREMIÄR!
Dawid Ullgren
14 min, 2016, engelsk text
MR. SUGAR DADDY skildrar kärlekshistorien som aldrig blev, om en äldre man som önskar sig en nystart. På nattklubben förälskar han sig i en yngre kille och kastas därmed in i ett spel som inte tillåter någon vinnare.
Visad på b la Toronto Filmfestival och nominerad till 1 km film på Stockholms Filmfestival.

AJJAS TESTIMONY – MALMÖPREMIÄR!
Futuro Berg, Julián Quevedo & Ajja Artist
5 min, 2016, engelsk text
Ett spontant möte ledde till ett överraskande vittnesmål. Ajja berättar sin historia genom en blandning av improvisation och stand-up, allt filmat under en och samma tagning.

PHOBOPHOBIA
Casper Jarmo
2 min, 2015, engelsk text
I ett apokalyptiskt Helsingborg sitter en äldre herre och sitt barnbarn och pratar om hur Helsingborg såg ut förr. Den gamla mannen delar sina minnen med hjälp av ny teknik och berättar om hur det var att leva fritt, farlig och fullt ut.

HARAMBARN
Daniel Lopez Nelson
15 min, 2016, svenskt tal
Luc är en deprimerad förortslangare som lever ett ensamt liv i en tillvaro av hot, droger och våld. Han har inga nära vänner, utan måste tvinga sina kunder att komma över och umgås med honom för att han ska kunna vädra känslorna han har inom sig.

LAURA JAE: CANDY -SVERIGEPREMIÄR!
Gustav Olsson 3 min, 2016, ingen dialog
Musikvideo till Londonbaserade indie/electroakten Laura Jae. I videon följer vi den emotionella resan hos ett par i en förhöjd och metaforisk verklighet. Videon utspelar sig i en halvt nerbrunnen och öde fabrik, och handlingen framförs främst genom dans.

A STORY OF ANTICIPATION -MALMÖPREMIÄR!
Freja Andersson
07.30 min, 2016, engelskt tal
För 100 år sedan rasade det Första Världskriget. Död, smärta och sorg. Soldater, vapen och explosioner. Allt det där vet vi redan. Men kriget förde också med sig någonting annat.
Den andra filmen i konstprojektet THIS IS WAR, där den första filmen Stories from the wars visades på FILMBAR #15.

20.20 – FILMBLOCK 2

REFUGE -SVERIGEPREMIÄR!
Melanie Aronson
12 min, 2013, engelskt tal
Douglas Turnbaugh, a 78 year-old Manhattan intellectual with a hidden passion for whips, bondage, and younger men, relives the evolution of his sexuality and how, from a very young age, he came to discover his love for BDSM. Douglas recalls elements of his past, while reviewing old photo albums, a collection of his own drawings, and the homoerotic works of Duncan Grant and Patrick Angus. The film examines how creativity can become an outlet for self-discovery, especially during a lifelong struggle to define one’s own place within society.

THE GREAT PORTALS OF CYBERSPACE -VÄRLDSPREMIÄR!
Jakob Carlsson
3 min, 2016, ingen dialog
En dystopisk kortfilmsskildring av smart-telefonernas intåg i form av en utomjordisk invasion.

THAT’S WHAT FRIENDS ARE FOR – MALMÖPREMIÄR!
Brynhildur Thorarinsdottir
5 min, 2016, engelsk text
Annelies menskopp har fastnat och Lovisa hjälper henne att få ut den. Med en sked kanske det går att gräva ut den eller funkar ätpinnar bättre? Morot, om en vinklar den på rätt sätt? Var är glidmedlet? En film om vänskap och att alltid ställa upp för sin bästis, en hyllning till brudar, blod, nagellack och sexleksaker.

LAURA OS X -VÄRLDSPREMIÄR!
Jonatan Gyllenör
18 min, 2016, engelsk text
Laura OS X handlar om en android vid namn Laura och hennes möten med människor och deras olika sidor. Filmen utforskar världen och det mänskliga tillståndet ur ett främmande, icke-mänskligt perspektiv och undersöker förvirringen och komplexiteten i vad det är att vara människa.

I’M ON YOUR SIDE -MALMÖPREMIÄR!
Clea van Berkel
2 min, 2016, engelskt tal

En kortfilm som tar upp fundamentala stora frågor som vi står inför. Om behovet av att förstå sin relation till naturen. Om det faktum att vi är en del av ett större kretslopp och att vi inte kan fortsätta låtsas som att det går att bortse ifrån. Ofta slår vi ifrån oss för att frågorna känns övermäktiga. En poetisk ansats, som lägger sig närmare basala frågor om livet, kan bidra till tankar om samhörighet. Till engagemang.

 

DRIP DROP – MALMÖPREMIÄR!
Jonna Nilsson
7 min, 2016, ingen dialog
En kvinna kommer hem efter en joggingtur och upptäcker att det inte längre finns något vatten i kranarna. Istället hörs ett fasansfullt muller från vattenrören. Sedan börjar det droppa.
En rykande färsk kortfilm från Svenska Filminstitutets satsning”It’s alive!” med efterfrågan på ny genre-och skräckkortfilm.

Om Filmbar
För närvarande turnerar Filmbar runt på olika platser i Malmö och vi har visat skånsk kvalitativ kortfilm på b la Grand, Far i Hatten, Skånes Konstförening och Doc Lounge. Varje Filmbar innehåller två visningsblock med skånska kortfilmer plus ett tredje filmblock med ett särskilt tema. Innan första filmblocket samt i pauser mellan filmblocken blir det mingel + bar + DJ/VJ + ev kringarrangemang.  Antalet visningsfönster för dokumentärfilm och långfilm har ökat, men kortfilmen har fortfarande svårt att få den uppmärksamhet och uppskattning den förtjänar. Vi siktar på att Filmbar ska bli det främsta lokala visningsfönstret för skånsk kortfilm. Det är därför extra intressant med filmer som inte är visade publikt i Malmö/Sverige/Världen! En annan hög prioritet är att uppnå en rik mix med så många olika sorters kortfilm som möjligt.

Skicka in din skånska kortfilm till oss för framtida FILMBARER! Vi tar emot dokumentär, fiktion, musikvideo, animation och konstfilm. Läs mer här
Frågor? Hör av dig till Johan – johan@filmcentrumsyd.se eller Anna – anna@filmcentrumsyd.se

Arrangör
FilmCentrum Syd, Folkets Bio Malmö, Inkonst
I samarbete med: Film i Skåne
Med stöd av: ABF Malmö & Malmö stad