fbpx
Inkonst

14/12
FILMBAR #19

En helkväll med skånska kortfilmer.

FILMBAR gästar INKONST och vi bjuder tillsammans in till en kväll med skånska kortfilmer: fiktion, dokumentärer, musikvideos & konstfilm! 

Välkommen till en helkväll med de senaste talangerna inom skånsk kortfilm i sällskap av snacks och musik – baren är öppen!

LIVE: Lars Henrik Andersson 
DJ: Sara Gustavsson aka Lately La La 

BLOCK 1: 19.00-20.05

APART – MALMÖPREMIÄR
Alessandro
Stigliano 12 min, 2016, engelsk text
En diskbänksrealistisk sci-fi om hur en redan splittrad familj reagerar på en ”extra-ordinär” förändring.

LIKE IT’S UP TO YOU – MALMÖPREMIÄR
Brynhildur
Thórarinsdóttir, 10 min, 2016
Elina träffar sina kollegor på afterwork. Ett avslöjande från hennes sida resulterar i en rad frågor och påståenden. Den lokala bowlinghallen förvandlas snabbt till ett förhörsrum.

 LARS HENRIK ANDERSSON: EN VACKER DAG SKA VI ALLA DÖ – MALMÖPREMIÄR
Lars Henrik Andersson, 5 min, 2017
En vacker dag så ska vi alla dö. En låt som hyllar livet. Ett samarbete mellan Lars Henrik Andersson och illustratören Dan Abbott som involverade ett hundratjugotal människor som medverkande. Inspelning skedde i Tokyo, Berlin, Danmark och Sverige. I videon får vi aldrig se någons ansikte men inspelningen bestod av möten med helt främmande människor där det första samtalsämnet var döden.

 SE TILL MIG – VÄRLDSPREMIÄR
Alexe Landgren 4.30 min, 2017
I sitt rum sitter Hannes, fyra år, och leker med dockor när mamma kommer hem. Det är sen kväll och han borde varit i säng för länge sen, men pappa har inte lagt honom. I leken med dockorna speglar Hannes föräldrarnas relation medan ett gräl trappas upp utanför.

 PERSPECTIVES – VÄRLDSPREMIÄR
David Gülich, 13 min, 2017
Världen befinner sig i ständig förändring, den kan omöjligt stå still. I vår vardag förblindas vi av våra tillfälliga åsikter och sammanhang. Rådande förutsättningar formar tron på vad som är möjligt och det som en gång var en kamp blir till självklarhet. Kan ett längre perspektiv ge oss ökad förståelse för vår omvärld?

SVENS BIOGRAFI – KAPITEL 1 – VÄRLDSPREMIÄR
Magnus Rutberg, 2,5 min, 2017
Äventyraren och vagabonden Sven Borg sjösätter sitt senaste stora projekt – nedtecknandet av memoarerna till eftervärlden.
En del i dokumentärjulkalendern “24 fragment av Sven”.

BLOCK 2: 20.20 – 21.25

SVARARÅ – MALMÖPREMIÄR
Isabelle
 Kågström, Adam Selgeryd 13 min
Alla har vi sjungit högt till bilradion. Då kanske för hjärtans lust men i kortfilmen SVARARÅ gör vi det i ren frustration. Missförstånd, oärlighet och överanalyserande är filmens ledmotiv i symbios med orkestral musik.

 STEN SAX PÅSE – MALMÖPREMIÄR
Bengt Roos, 3 min 2016
Idén uppkom efter att jag sett ett tv-reportage om filmen ”Det sjunde inseglet” av Ingmar Bergman, som är inspelad på Hovs hallar mellan Båstad och Torekov. Det handlar då om den berömda scenen: Jag är döden.

 BY MY SIDE – VÄRLDSPREMIÄR
Kristina Westgren och David Stolt, 14 min, 2016, engelsk text
Claes och Öivind träffades på 60- talet när de båda studerade i Lund. Idag är de gifta och lever i ett distansförhållande. By My Side är en dokumentär om kärlek, om att hålla ihop och om resan från studentkorridoren i Lund fram tills idag.

 LATELY LALA: DAMAGED GOODS
Charlotte Rodenstedt, 3 min, 2017
Redan tidigt kom idéen om att använda TV-shop som en ram för berättelsen.
Vi lånade en lokal på Norbergsgatan där vi skapade miljön för musikvideon. En plan, kompisar och många skratt senare så var Damaged Goods redo att möta världen med film. gjord av produktionsbolaget Bloody Honey med finansiering av Adrian Recordings och Lately La La.

 JULHORAN
Peter Wiren, 12 min, 2017
Det är julafton. Erik, nyligen frånskild, väntar besök. Rosita är på väg. Och med henne julstämningen, Julhoran är en liten film om ensamhet och makt med Karen Helene Haugaard och Tomas Högblom.

 FEIVEL: IT WAS HY HEART
Martin Lang, 3 min, 2017
När kroppen inte orkar bära sig, rösten knappt finns kvar och en sitter på golvet och tittar på vad som känns som skärvorna av det som en gång var ens hjärta.
Musikvideo till artisten Feivel, inspelad i Malmö, Stockholm, Göteborg, Horred, Paris och Sarajevo.

 
Direkt efter sista blocket:

LIVE: LARS HENRIK ANDERSSON

OM FILMBAR
För närvarande turnerar FILMBAR runt på olika platser i Malmö och vi har visat skånsk kvalitativ kortfilm på b la Grand, Far i Hatten, Skånes Konstförening och Doc Lounge.

Varje FILMBAR innehåller två visningsblock med skånska kortfilmer plus ett tredje filmblock med ett särskilt tema. Innan första filmblocket samt i pauser mellan filmblocken blir det mingel + bar + DJ/VJ + ev kringarrangemang.

Antalet visningsfönster för dokumentärfilm och långfilm har ökat, men kortfilmen har fortfarande svårt att få den uppmärksamhet och uppskattning den förtjänar. Vi siktar på att FILMBAR ska bli det främsta lokala visningsfönstret för skånsk kortfilm. Det är därför extra intressant med filmer som inte är visade publikt i Malmö/Sverige/Världen! En annan hög prioritet är att uppnå en rik mix med så många olika sorters kortfilm som möjligt.

Skicka in din (skånska) kortfilm till framtida FILMBAR : http://syd.filmcentrum.se/filmbar/

Arrangör:
FilmCentrum Syd, Folkets Bio Malmö, Inkonst
I samarbete med: Film i Skåne
Med stöd av: ABF Malmö & Malmö stad