Inkonst

23/5
Samtal med Milo Rau

Möt Teaterhögskolans nya hedersdoktor, skaparen av det radikala GENT-manifestet.

Den framstående schweiziske regissören Milo Rau, konstnärlig ledare för Nationalteatern i Gent i Belgien och grundare av produktions-bolaget International Institute of Political Murder, har blivit utnämnd till hedersdoktor på Teaterhögskolan i Malmö. Av denna anledning arrangerar vi tillsammans en kväll  om och med  Milo Rau.

Kvällens och samtalets fokus, när Teaterhögskolan i Malmö bjuder in till samtal med sin nya kommande hedersdoktor Milo Rau, ligger på hans på många sätt provocerande manifest mot instutionsteatrars konst-skapande av idag. Det är indirekt ett ifrågasättande av våra befintliga större teaterinstutioners grundläggande sätt att bedriva sin verksamhet och samtidigt en känga till kulturpolitikers, inte minst våra skånska,  ekonomiska fördelning av pengar som med kapade bidrag undergräver den fria kulturens existens.

När det kommer till Milo Rau är det radikala manifestet dock inte en pappersprodukt eller snack, det är den operationella planen som han lagt upp som nytillträdd konstnärlig ledare, från spelperioden 18/19, för Nationalteatern i Gent i Belgien, en mellanstor belgisk stadsteater med tre scener.

Möt Teaterhögskolans nya hedersdoktor, skaparen av det radikala GENT-manifestet i samtal med Björn Sandmark, VD för Göteborgs Stadsteater.

“It’s not just about portraying the world anymore. It’s about changing it. The aim is not to depict the real, but to make the representation itself real.”
– Milo Rau

PROGRAM

18.00-19.00 INTRODUKTION
Björn Sandmark presenterar Milo Raus konstnärskap
Björn Sandmark, VD för Göteborgs Stadsteater,ger en introduktion till Milo Raus arbete och karriär. Björn Sandmark har översatt och publicerat Milo Raus text ”Vad bör göras?”, teatermanifest ”Framtidens stadsteater –GENT-MANIFESTET”. Bägge dessa texter återfinns på Göteborgs Stadsteaters webblogg Teaterrummet. Björn Sandmark har också översatt föreställningen La Reprise som var den första produktionen att fullt ut använda sig av manifestet. Introduktionen kommer att hållas på svenska.

19:00-19.30
Mingel i Inkonsts scenkonstbar

19.30-21:00 SAMTAL (på engelska)
Samtal mellan Milo Rau och Björn Sandmark
Samtalet kommer att hållas på engelska.

21.00
Fortsatt mingel i Inkonsts scenkonstbar

 

 

Arrangörer
Teaterhögskolan Malmö & Inkonst
För frågor gällande arrangemanget kontakta Kristian Anshelm, producent på Teaterhögskolan i Malmö