fbpx
Inkonst

26/8–18/9
Freja Erixån “Myror i benen Svan i hals”

”Någon vilar, somliga för. Det hörs genom väggen och dörrar. I mitten av allt står du och jag. Ser upp för ord och folk och kom och kolla!”

Vernissage 26/8 18.00-21.00
DJ Josefa Berg

Myror i benen Svan i hals” är en utställning av konstnären, författaren och illustratören Freja Erixån där nonsens, normer och sociala komplexiteter står i fokus. Kliv in i kontrasten mellan lekfullhet och allvar skapat av papper, tyg och språk – i både bild och text.

Freja Erixåns konst har ett distinkt naivistiskt bildspråk och en nerv, ofta förstärkt med ord och skarp humor. Hon arbetar ofta med bilder i kontrast till vassa texter och tar sig an teman om normer som begränsar, skaver och stör.

Utställningen på Inkonst skapas på plats med muralmålningar, teckningar, skulpturer och tyger och blir en rumslig installation som flyter ut, förvillar och möter besökaren på ett direkt sätt.

Freja Erixån (född 1990 i Gävle) är en Malmöbaserad konstnär som uttrycker sig i teckning, måleri, texter, serier och böcker. Hennes konst, som riktar sig till både barn och vuxna, är uppenbart lekfull och avväpnande men har också en tydlig vilja att inte vara till lags och att vända upp och ner på världen och hur vi ser på den.
Freja har ställt ut på bl.a. Stenungsunds konsthall, Galleri Thomassen, Galleri REDAN, Sandvikens konsthall och Göteborgs Stadsbibliotek. Hennes serier och illustrationer har publicerats i b.l.a. Galago, Flamman och Tecknaren. Hon debuterade med boken “Över min döda kropp” (Kartago 2019) som lyfter den inre krisen i att försöka och misslyckas med att leva upp till det som anses vara normalt. Uppföljaren “Bakom begäret bredvid behaget”, som kom 2021 på samma förlag, följer i samma spår av social komplexitet, humor och dolda begär. Freja håller även workshops för barn och ungdomar på temat serier och normkritik.

frejaerixan.com
instagram/frejaerixan