fbpx
Inkonst

3/5
Fubbik: Smisk, L.T Fisk, Sofia Härdig

Säsongens tredje upplaga av Fubbik, it will blow your mind!

Fubbik är ett klubbinitiativ taget av Malmöbandet kluster. Vi riktar oss till verksamma band i Malmö som inte nödvändigtvis har ett kommersiellt uttryck. Tanken med Fubbik är att lyfta fram den fantsiska musikaliska och kreativa mångfald som finns i staden och som inte alltid får chansen att synas eller får den credd den förtjänar. Fubbik är ett försök till en kollektiv ansträngning för att hålla det lokala musiklivet levande på fler än bara några få ställen. Våra förhoppningar är att klubben ska bidra till ett generöst utbyte av publik och musik, möten mellan band och människor, vilket på ett eller annat sätt kommer att stärka den lokala scenen och oss alla i vårt skapande och lyssnande.

Smisk
Svenska punkbandet SMiSK började – som alla bra band – som ett skämt. Det var först efter några av deras första livespelningar som de insåg att de hade något unikt och kraftfullt, något som tycktes sätta publiken i en slags trans. De startade 2016 i Malmö och deras konfrontativa och over-the-top-spelningar i kombination med de barnförbjudna texterna och deras råa och tunga sound tycktes ge upphov till en reaktion från nästan alla, även om deras mest högljudda kritiker tycktes vara rädda för dem. Och för alla som spelar punk i det nya årtusendet, och vars ambition når bortom en skaplig recension på Pitchfork, bör det räknas som en slags framgång.
Men förutom ett uppfriskande sound, en provocerande image och oförutsägbara livespelningar, hade de även något: väldigt bra låtar. Med inspiration från alla från de tidiga punkpionjärerna X-Ray Spex och Ebba Grön till riot grrrls som Bikini Kill och Dream Wife och med en uppfriskande alla-kan-spela-attityd lyckades de leverera någon som sällan hörs i dessa dagar: musik som var både rolig OCH tung. Av den anledningen är de något av en uppenbarelse på den svenska punkscenen, där de flesta band verkar vara för upptagna med att återskapa soundet och imagen från forna tiders hjältar för att kunna erbjuda något nytt och spännande.
Efter att ha släppt flera singlar digital (bland dem den populära “Supa, Knulla, Sjuka Sig Imorn”), ett vinyl-EP och en spektakulärt störd musikvideo, är det äntligen dags för SMiSK att släppa sitt debutalbum på Kollektivet Records senare under 2019.
SMiSK består av de två sångarna Elina Pahnke och Felicia Scholander, gitarristen Elin Stridsberg, basisten Linnéa Jönsson och trummisen Ivar Strömdahl.
 

L.T. Fisk
L.T. Fisk bor i Arlöv. Sjunger sånger. Släppte albumet “Jag är din mamma” 2017 på Rastlös Förlag. Släppte singeln “O ljuva sken, väldiga tundra” 2018. Och säger:
“När vi säger mörker menar vi brist på kärlek och det som är heligt är för alltid lågt och fult och smutsigt och i oss hälls en flytande kärna av ömhet. Och den sång som aldrig hörs, finns ändå, och denna sång som aldrig hörs, öppnar hela meningen till varför sången måste finnas. Ty endera dagen blir den mänska, det kreatur som aldrig hört denna sång, den perfekta följaren av sång.”

 

Sofia Härdig
Sofia Härdig tillhör de mest hyllade svenska rockartisterna på den internationella musikscenen – men trots att hon även har uppmärksammats i form av superlativer här på hemmaplan så gäller hon fortfarande som något av ”Sveriges bäst bevarade hemlighet”. Amerikanska Rolling Stone hyllar hennes musik så här: ”Combining rock and electro is not new. But few go this way as cool as the Swedish Songwriter”. På Expressens musiksidor har en lyrisk recensent beskrivit henne så här: ”Tänk er Patti Smith backade av Sonic Youth. Eller en ung Polly Harvey med ett tungt artilleri av gitarrer”.
Fredag 3 maj släpper Sofia Härdig nya singeln Silence. Samma dag spelar hon på Inkonst i Malmö. Solo. “Men det innebär inte ett stilla singer/songwriter-set”, försäkrar Sofia. Det blir intensivitet, hetta och fullt ös även här!
De senaste åren har Sofia Härdig turnerat både i Europa och USA. Hon har bl.a spelat solo på den legendariska New York-klubben CBGB’s samt på konsertscener, klubbar och festivaler i Tyskland, Österrike, Belgien, Schweiz, Storbritannien, Ryssland, Danmark, Slovenien och Kroatian – samt naturligtvis även här i Sverige. På den internationella musikscenen är Sofia Härdig en undergroundfavouriteför flera kända artisteroch band, som t.ex Stevie Jackson i engelska Belle and Sebastian. Dessutom har hon samarbetat med bl.a Yoshimi (från de japanska noise-rockarna Boredoms), det i högsta möjliga grad alternativa indiebandet Free Kitten och engelsmannen John Tillbury (som sedan många år tillbaka är medlem i den fria improvisationsgruppen AMM).
På den svenska scenen har Sofia Härdig samarbetat med medlemmar i såväl The Hellacopters och bob hund som Fläskkvartetten. På sitt kommande album, som Sofia Härdig har spelat in i Tambourine Studios i Malmö och som släpps senare i år, hörs som vanligt gitarristen John Essing från nämnda bob hund. Dessutom medverkar även den norska basisten Anne Marte Eggen (vars progressiva pop/jazz-band 2018 utsågs till Årets Grupp på Sveriges Radios stora prisgala Jazzkatten), Knut Finsrud, trummor och Martin Rössel från Dom Dummaste på piano.
 

 

Arrangör
Inkonst och Kluster med stöd från Skånsk Live