fbpx
Inkonst

30/9
iDEAL-fest

Experimentell, elektronisk musik med fyra artister

Skivbolaget iDEAL bjuder in till en helkväll med experimentell, elektronisk musik med Puce Mary, John Duncan, Ectoplasm Girls och Saturn and The Sun samt flera DJs.

iDEAL bildades 1998 i London av Joachim Nordwall. Den tidiga viljan var att presentera elektronisk och experimentell musik som bar samma energi som DIY-, industri- och punkscenen på 80-talet. Man släppte musik främst på CD men också vinyl och kassett, ofta i irriterande begränsade upplagor (numera är det mest vinyl givetvis). Snabbt började iDEAL även att arrangera festivaler och spelningar i Göteborg och Stockholm men också utomlands (sedan 2011 arrar man t.ex festivalen Swedish Energies i New York). iDEAL har en attityd och laddning som få andra bolag har, och fokus ligger på artister som utmanar och vågar stryka lyssnaren mothårs.

Puce Mary (DK)
Frederikke Hoffmeier gör industriell elektronisk musik som är direkt, dyster, rå och inbjudande. Hennes framträdanden är ofta extremt energigivande och i bland med element av konfrontation och rädsla. Som Puce Mary skapar hon ett personligt, ljudande universum som man som lyssnare hela tiden vill återkomma till. Senaste albumet, ”The Spiral” (Posh Isolation) är elektronisk musik idag som är väldigt nu.

John Duncan (US)
Konceptuell konstnär baserad i Italien som arbetar med video, foto, installationer, måleri och ljud. Duncan arbetar med det innersta och existentiella, med konfrontationer och han undersöker det förbjudna och tillåtna och gränserna däremellan. Med sina soloverk samt samarbeten med folk som Asmus Tietchens, z’ev, Pan Sonic och Jim O’Rourke bygger han sitt universum bit för bit.

Ectoplasm Girls (S)
Systrarna Tanya och Nadine Byrne gör suggestiv, pulserande, djup och utvidgande elektronisk musik. Med influenser från 80-talets industriscen via 90-talets techno skapar de något som är alldeles unikt och viktigt. Deras musik innehåller en sorts lekfull dysterhet som är såväl obehaglig som stimulerande. Aktuella med sitt andra album för iDEAL!

Saturn and the Sun (S)
Som kärnmedlemmar i ritualrockarna The Skull Defekts har Henrik Rylander och iDEAL-bossen Joachim Nordwall mejslat ljudvågor i den svenska underjorden sedan en decennie. Och innan dess var de aktiva i band som Union Carbide Productions, Sulky, Kid Commando, Alvars Orkester osv. Numera gör de skarpt psykedelisk elektronisk oljudsdrone tillsammans.

DJs

Marlena Lampinen lyfter på gamla o nya stenar. skruvad synthpop, vriden italo och släpig electro.

Allon Kaye driver stiliga bolaget och konstprojektet Entr’acte från sin bas i Antwerpen. Han spelar väl vald elektronisk musik med förkärlek för det okända och magiska.

Joachim Nordwall driver iDEAL och delar med sig av sin kärlek till synth, industri, techno och dub.

Arrangör
iDEAL & Inkonst