Inkonst

3/5
Inkonst-TV | BLÄCK: Adrian Malmgren

Inkonsts utopiska litteraturscen - nu på din skärm

Inkonsts utopiska litteraturscen BLÄCK har parat ihop sig med författaren, föreläsaren och transaktivisten Saga Becker. I BLÄCK bjuder hon in queera författare som intervjuas om sina verk, livet och kampen. I vår satsar vi på ett digitalt format och andra gäst är serieskaparen Adrian Malmgren, som även undervisar på den hyllade Serieskolan i Malmö. Förpoet är Hillevi Ringgren, som valts ut av den queera kulturföreningen  PAGE 28.

BLÄCK är en återkommande litteraturscen på Inkonst. Genom historien har författare, konstnärer och musiker gått i bräschen för skapandet av idéer om hur samhället kan skapas. Det är just detta Inkonst vill skapa en plattform för, en litteraturscen för de stora frågorna, för visioner och drömmar.

Varje avsnitt kommer att bjuda på en kort uppläsning av den inbjudna författaren och ett samtal med Saga Becker. I BLÄCK medverkar alltid en förpoet, en opublicerad författare i vardande som läser poesi eller en kort text. Vi har också alltid med oss vår samarbetspartner Page 28, som är på väg att öppna sin egen bokhandel inom kort.

Avsnittet släpps i slutet av april i våra digitala kanaler, på Youtube och Instagram.

Adrian Malmgren är serieskapare, HBTQ-aktivist och undervisar i serier. Genom sitt serieskapande, föredrag, workshops, utställningar och engagemang har han även inspirerat och lärt ut om HBTQ+ och serier på skolor och bibliotek över hela landet. Just nu är han aktuell som illustratör för Edward Summanens faktabok “Queera Tider: Hbtqi då och nu” som publicerats av Rabén & Sjögren.

Hillevi Ringgren är 21 år gammal, kommer från Göteborg men är numera bosatt i Malmö. Hon läser första året på Skurups skrivarlinje. För närvarande skriver hon poesi om barn eller hästar.

Saga Becker är författare, föreläsare och transaktivist född 1988. Belönades med Guldbagge 2015 för sin roll i filmen ”Nånting måste gå sönder”. Saga har bloggat på svts kultursatsning Edit, varit en av huvudkaraktärerna i dokumentärserien ”Tjejer som oss” och 2019 kom hennes romandebut: ”Våra Tungor smakar våld”. Saga jobbar ofta med frågor som belyser Identitet, sexualitet och psykisk ohälsa och suicidprevention.

Litteraturen är en viktig del för identiteten för många människor i sitt sökande, förståelse och identifikation. Samtalet kring litteratur och skrivande blir därför både viktigt och givande. Vi kommer samtala om queerhet, kroppar, normer och lust, men också sorgen, hatet, våldet och skammen som verkar vara så närvarande i queera liv och berättelser. BLÄCK kommer bjuda på spännande möten och nakna samtal om ordets makt och förbannelse.

– Saga Becker, curator.

PAGE 28 är en ideell förening som startades med ambition att bli en viktig del av Malmös queera kulturliv. Vi vill lyfta och skapa mer kultur av och för HBTQ-personer. Vi vill vara ett queert andningshål för alla som älskar kultur men som är trötta på heterotjafs och cisnormativa narrativ. Vårt mål är att öppna en HBTQ-bokhandel med kafé som kommer vara en queer mötesplats och kulturscen i Malmö. Men innan vi kan göra det kommer vi att dyka upp med vårt mobila bokkafé, en lila garderob fullproppad med böcker och queera drömmar som kommer finnas på alla BLÄCK. PAGE 28 har också valt ut våra förpoeter.

BLÄCK har tidigare haft Susanna Alakoski, Yolanda Aurora Bohm Ramirez‬, Athena Farrokhzad, Anneli Jordahl och Lina Arvidsson aka Ariel Held som gäster. BLÄCK stöttas särskilt av Kulturrådet och Längmanska Kulturfonden.

 

Se den här, från kl 17 3/5:
 

 

Tidigare avsnitt av Bläck på Inkonst-TV:  • 3/5 2021
  • Vi släpper avsnittet 3 maj!