fbpx
Inkonst

7–11/6
Inkonst-TV | BLÄCK: Jon Ely Xiuming Aagaard Gao

Inkonsts utopiska litteraturscen - nu på din skärm.

Inkonsts utopiska litteraturscen BLÄCK har parat ihop sig med författaren, föreläsaren och transaktivisten Saga Becker. I BLÄCK bjuder hon in queera författare som intervjuas om sina verk, livet och kampen. I vår satsar vi på ett digitalt format och sist ut i detta format är Jon Ely Xiuming Aagaard Gao, som är poet och konstnär. Förpoet är Cim Sävel, som valts ut av den queera kulturföreningen PAGE 28.

BLÄCK är en återkommande litteraturscen på Inkonst. Genom historien har författare, konstnärer och musiker gått i bräschen för skapandet av idéer om hur samhället kan skapas. Det är just detta Inkonst vill skapa en plattform för, en litteraturscen för de stora frågorna, för visioner och drömmar.

Varje avsnitt kommer att bjuda på en kort uppläsning av den inbjudna författaren och ett samtal med Saga Becker. I BLÄCK medverkar alltid en förpoet, en opublicerad författare i vardande som läser poesi eller en kort text. Vi har också alltid med oss vår samarbetspartner Page 28, som nu öppnar sin egen bokhandel i Malmö.

Avsnittet släpps i juni i våra digitala kanaler.

Jon Ely Xiuming Aagaard Gao, född 1997, är poet och konstnär verksam i Stockholm. Hen arbetar med text, foto, film, kollektiv, queera handlingar och interaktioner. Hen är en del av transzinet Drömsyskon, konst- och klubbkollektivet fake daughter och deltagare samt medredaktör för In Each Other’s Company’s publikation som utkommer i augusti 2021.

Cim Sävel är en i Malmö aktiv poet och författare vars skrifter drar inspiration från filosofin och psykoanalysen. Avterritoralisering, transcendens, begär, ångest och eufori, och således mysticism går att finna i hennes välartikulerade verk. Hon studerar för närvarande på Kvarnby Skrivarskolan och är även aktiv syndikalist.

Saga Becker är författare, föreläsare och transaktivist född 1988. Belönades med Guldbagge 2015 för sin roll i filmen ”Nånting måste gå sönder”. Saga har bloggat på svts kultursatsning Edit, varit en av huvudkaraktärerna i dokumentärserien ”Tjejer som oss” och 2019 kom hennes romandebut: ”Våra Tungor smakar våld”. Saga jobbar ofta med frågor som belyser Identitet, sexualitet och psykisk ohälsa och suicidprevention.

Litteraturen är en viktig del för identiteten för många människor i sitt sökande, förståelse och identifikation. Samtalet kring litteratur och skrivande blir därför både viktigt och givande. Vi kommer samtala om queerhet, kroppar, normer och lust, men också sorgen, hatet, våldet och skammen som verkar vara så närvarande i queera liv och berättelser. BLÄCK kommer bjuda på spännande möten och nakna samtal om ordets makt och förbannelse.
– Saga Becker, curator.

PAGE 28 är en ideell förening som startades med ambition att bli en viktig del av Malmös queera kulturliv. Vi vill lyfta och skapa mer kultur av och för HBTQ-personer. Vi vill vara ett queert andningshål för alla som älskar kultur men som är trötta på heterotjafs och cisnormativa narrativ. Vårt mål är att öppna en HBTQ-bokhandel med kafé som kommer vara en queer mötesplats och kulturscen i Malmö. Men innan vi kan göra det kommer vi att dyka upp med vårt mobila bokkafé, en lila garderob fullproppad med böcker och queera drömmar.

BLÄCK har tidigare haft Susanna Alakoski, Yolanda Aurora Bohm Ramirez‬, Athena Farrokhzad, Anneli Jordahl, Lina Arvidsson aka Ariel Held, Johan Ehn och Adrian Malmgren som gäster. BLÄCK stöttas särskilt av Kulturrådet och Längmanska Kulturfonden.

Tidigare avsnitt av Bläck på Inkonst-TV:

  • 7–11/6 2021
  • Släpps digitalt i juni