fbpx
Inkonst

28/10
Inkonstfesten

Allt du önskar kan du få.

Suverän scenkonst, storslagna toner, elektroniska experiment och stökig dans i en osalig blandning. Vi har fyllt en påse med det yppersta smågodis du kan tänka dig och rört runt med en handgranat.

Smörgåstårtan är en spännande svensk innovation framtagen för att serveras som luxuös bukfylla efter småländska begravningar. Olika lager av i sig tämligen ätbara komponenter muteras samman till ett slags Frankensteins Monster av majonnäs, kiwi, veganpastej och urlakade kräftstjärtar. Men trots dess vanrykte så är det något som lockar och fascinerar med smörgåstårtan. Det är något spännande och ljuvt barnsligt med att mixa saker som på pappret inte hör ihop. Antiauktoritärt till och med.

Inkonstfesten kommer bli en slags krosskulturell smörgåstårta där varje lager för sig är utsökt men där den verkliga magin uppstår just i blandningen – inte minst vad gäller våra besökare. Det finns få saker som gläder oss så mycket som när ett gäng teaterproffs spontant stannar kvar på en efterföljande psychrockkonsert, eller när en betagen klubbgäst ramlar ut i Malmönatten med ett scenkonstprogram i bakfickan efter de sista basslagen ljudit ut. På Inkonstfesten kommer vi samman och gör natten tillsammans – från producenter och artister till gnetande kulturjobbare och glada gäster. Det brukar bli trångt och det brukar bli röjigt och det brukar bli väldigt kul.

Helena Engberg – Sincerely Solo

Helena Engberg är en av fem konstnärliga ledare i scenkonstkollektivet PotatoPotato, skådespelare och DJ under namnet Femte i Inkonstfavoritgänget Potent Pussy. Hon har dessutom levt som singel i 10 år. Med denna föreställning ger hon singeln en fristad i en mix av känslor, relationsnormer, puls, trygghet och sårbarhet. I synk och offbeat undersöks singelskapet praktiskt, emotionellt, politiskt och personligt. Hur låter en-samheten i världens mest självständiga land? I en nattklubbsinspirerad värld bjuder Helena in publiken att dela en sinnlig och fysisk upplevelse utöver dejting-underhållningens givna dramaturgi.

Siren (UK)

DJ-kollektivet Siren sprang fram som en gnistrande färskvattenkälla ur Londons avgasinpyrda asfaltbeläggning 2016 och har därefter sysslat med radioshower för NTS, DJ-turnéer, ryktbara technofester och begynnande världsdominans. Från årets Norbergsfestival rapporterades det från flera pålitliga källor att Sirengänget var en av de verkliga höjdpunkterna. Siren har också på kort tid blivit en viktig plattform för att föra fram akter och uttryck som fortfarande är underrepresenterade i den elektroniska dansmusikscenen. Siren står alltid för variationsrik techno, elektro, trance och acid som slår stenhårt underifrån.

FARAI (Live)

Farai är en UK-baserad artist och poet född i Zimbabwe som tillsammans med producentparhästen Tøne slog igenom stort med singeln Lion Warrior. Farai är nära kopplad till artistkollektivet artistkollektivet NON som beskriver sig som ”A worldwide resistance movement for African artists” men är också influerad av författare ur Beatgenerationen och modeikoner som Naomi Campbell. Det är en suverän blandning av urstark lyrik och elektroniska vågor som passar in perfekt in i Inkonstfestens tema.

Peder Mannerfelt

Peder Mannerfelt var en av våra favoritakter från 2016 års upplaga av Intonal och har sannerligen inte vilat på lagrarna sedan dess. Med en live-LP från Atonal och minimalistiska men storslagna albumet Controlling Body i bagaget så har Mannerfelt överraskat med ett par mer UK-svängiga släpp på sin självtitulerade label, bland annat tillsammans med Hodge och Isabella. Den gamla technoådran från Subliminal Kid och Roll the Dice-tiden sitter fortfarande i, men den konstnärliga nivån är fortsatt skyhög. En singulär artist med lika stort djup som skärpa.

Ulf Eriksson

Det blir liksom ingen Inkonstfest om inte personalen är med och spelar. Ulf Eriksson behöver självfallet ingen närmare introduktion i den här staden eftersom klubbscenen i Malmö helt enkelt inte hade gått att känna igen utan hans och Kontra-Musiks 10-åriga gärning. Numera varvar han sin tjänst som konstnärlig ledare för Inkonsts musikscen med att åka världen runt och spela skivor. I skrivande stund är han ännu inte hemkommen från spelningen på Berghain men vi är ganska säkra på att han hinner fram i tid till Inkonstfesten, om Air Berlin vill. Inshairberlin, som vi brukar säga.

Fasaan DJs

På tal om talang på personalsidan gällande att få dansgolv att smälta så presenterar vi Fasaan DJs med Inkonsts egna Prins Emanuel i spetsen. Musikproducent, labelboss, vinyl- och ciderpressare och stor del i att Inkonstfesten överhuvudtaget blir av. Fasaan-gängets härjningar på Norra Grängesbergsgatan har många av er redan blivit vittnen till – obskyr slötechno, förvridna discogrooves, studsiga beats och svett. Det blir mer av den varan helt enkelt. Vad mer kan man önska sig?

Body and guts (Malmö/Berlin)
Begynnelsen av Body and guts skedde för 1 år sedan i Malmö, och var i dess dåvarande form ett audio-visuellt projekt med performance som grund och elektronisk manipulation som katalysator. Idag har musiken växt till en mer strukturerad ljudbild, även om den viscerala experimentlustan följer varje tongång. Duon Anna Helmersson och Caroline Wall strävar efter en konstant progression i sitt arbete. Utforskande av ambiguitet och repetition driver de vidare i en elektronisk förflyttning. Just nu spelar Body and guts in deras debut LP “Work outs” och de kommer att dela med sig av sitt nya material under kvällen.

Arrangör:
Inkonst