fbpx
Inkonst

19–20/10
Institutet & Vierte Welt “Checkpoint16”

Berättelser, video och ljud om konstens roll i krig

“Om du lämnar mig här så gör jag något” säger Fadi, 16 år, till Anders Carlsson sista gången de ses på Västbanken. Tio år senare sitter Fadi fängslad i Israel.

År 2006 reser regissören och skådespelaren Anders Carlsson till Västbanken med ett konstprojekt för att leta berättelser om hur det är att vara ung under israelisk ockupation. Han träffar Fadi, en 16-årig palestinier, och de blir vänner men förlorar kontakten efter att projektet är slut. Tio år senare försöker han återuppta kontakten, men får veta att Fadi har suttit fängslad i Israel i nio år.

Av en händelse befinner sig den tyska islamologen Navid Kermani i ett ockuperat Palestinskt område vid samma tid som Carlsson 2006. Den grymma tristessen och dagliga terror som ockupationen innebär drabbar dem båda som en personlig och professionell kris. För Kermani mynnar krisen ut i en text som frågar oss hur vi kan härbärgera de ambivalenser som denna konflikt innebär.

I föreställningen vävs liveperformance, dokumentärvideo och ljudkonst samman med berättelsen om Fadi samt Kermanis text. Checkpoint16 är en historia om konstens roll i ett krig och vad som händer när personliga relationer blir till material i konstnärlig verksamhet.
Vierte Welt (DE) är en scen vid Kottbusser Tor i Berlin där konstnärer, teoretiker, aktivister och publik kan mötas på lika villkor för utbyte och samtal.

Institutet (SE) är en turnerande svenskt teatergrupp med bas i Malmö och Berlin, som arbetar för att bygga internationella allianser inom samtida scenkonst med anspråk på utrymme för kritiskt tänkande och ett konstnärligt förhållningssätt till livet.

På scen: Anders Carlsson och Judith van der Werff | Regi: Dirk Cieslak | Dramaturgi: Annett Hardegen | Scenografi, rumslig gestaltning: primavera * maas | Video: Vierte Welt | Ljud: Christoph Wirth | Samproduktion: Vierte Welt och Institutet | Med stöd av: Regierenden Bürgermeister von Berlin, Senatskanzlei – Kulturelle Angelegenheiten, Rudolf-Augstein-Stiftung, Kulturrådet i Sverige.